12:35 / 08.12.2020.

Autor: B.A./HRT

Frka-Petešić: Premijer nije razriješio znanstvenike

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić danas je odbacio navod da je premijer Andrej Plenković razriješio članove Vladina Znanstvenoga savjeta koji su potpisali apel javnosti.
Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić danas je odbacio navod da je premijer Andrej Plenković razriješio članove Vladina Znanstvenoga savjeta koji su potpisali apel javnosti. Poručio je, među ostalim, da se osjećao izigranim i zatečenim nakon što je vidio taj apel i da je razočaranje izrazio u razgovoru s nekima od članova koji su ga potpisali.

➡️ Štagljar: Veliko poniženje pet kolega iz Znanstvenog savjeta
➡️ Đikić uputio pismo Plenkoviću, upozorava na sukob interesa
➡️ Iz Vlade demantiraju da je premijer isključio potpisnike apela iz Znanstvenog vijeća
➡️ Zabrinuti znanstvenici i liječnici uputili apel javnosti

➡️ Sve o koronavirusu

- Žao mi je zbog ovog nesporazuma, možda nisam bio sasvim jasan u razgovoru s njima, možda sam ostavio dojam da ih je premijer razriješio, ali doista sam im rekao da ovakva suradnja na ovim osnovama dalje nema smisla i da je tu potrebno povjerenje, poručio je Frka-Petešić.

Nije dao jasan odgovor na pitanje ostaju li članovi koji su potpisali apel u Savjetu. Rekao je da nije još definiran datum budućeg sastanka, a na pitanje ostaje li sve po starom odgovorio je kako će to vidjeti nakon razgovora sa svima koji mu se budu javili.

- Rekao sam da sam sudjelovao u ovom nesporazumu, da sam im zahvalio na dosadašnjoj suradnji i da smatram da to nije bilo korektno i da to sigurno ne pridonosi kvalitetnoj daljnjoj suradnji, ali danas smatram da trebamo pronaći način da prijeđemo preko toga, u interesu hrvatske javnosti i hrvatskih građana, rekao je.

Mediji su u ponedjeljak navečer objavili da je pet članova Vladina Znanstvenog savjeta isključeno iz tog tijela nakon što je 26 istaknutih hrvatskih liječnika i znanstvenika objavilo apel javnosti, zabrinuti širenjem drugog vala pandemije u Hrvatskoj i velikim brojem žrtava. Glasnogovornik Vlade RH Marko Milić odbacio je u ponedjeljak kasno navečer tvrdnje da je premijer donio odluku o razrješenju petorice članova Vladina Znanstvenog savjeta koji su potpisali apel zabrinuti širenjem epidemije koronavirusa. Riječ je o Andreji Ambriović Ristov, Nenadu Banu, Petri Klepac, Branku Kolariću i Igoru Rudanu.

U međuvremenu stigle su reakcije i potpisnika apela, ali ne i članova Savjeta. Znanstvenik Igor Štagljar ocijenio je da je to veliko poniženje pet kolegica i kolega iz Znanstvenog savjeta te da bi on u trenutačnoj situaciji na njihovu mjestu sigurno dao neopozivu ostavku na tu dužnost. Reagirao je i znanstvenik Ivan Đikić rekavši da je očito riječ o pokušaju popravljanja štete koju je Vlada učinila. Kakva je to država u srcu Europu koja na taj način smjenjuje stručnjake koji savjetuju i svojim znanjem volonterski pomažu Vladi RH, upitao se Đikić.

Frka-Petešić: Na samom početku rada Savjeta postavljena su jasna pravila

Frka-Petešić rekao je na konferenciji za novinare da je osnivanje Znanstvenog savjeta bila njegova ideja koju je predložio jer smo u krizi bez presedana, pa je vrlo važno okupiti istaknute znanstvenike koji bi svojim znanjem u različitim biomedicinskim područjima pomogli Vladi u suočavanju s pandemijom.

- Na samom početku rada Savjeta postavljena su jasna pravila. Naglašeno je da se od svih njih očekuju savjeti, da je to savjetodavno tijelo, ali da ti savjeti ne obvezuju Vladu jer svi članovi ne moraju nužno imati mišljenje o svemu, kao što je to inače u znanosti. Isto tako, naglašeno je da će njihove savjete razmatrati i Stožer i Vlada koji će u konačnici donositi odluke, a da u tome budu potpuno slobodni i neovisni u svojim stavovima, mišljenjima i ekspertizi. Istaknuto je da za odluke koje će donijeti Vlada oni kao savjetnici neće snositi odgovornost, poručio je Frka-Petešić.

Dodao je da Vlada u ovoj krizi mora voditi računa o epidemiološkim, ali i mnogim drugim aspektima, i zdravstvenim, i društvenim, gospodarskim, pa i političkim, te o provedivosti svih odluka koje će na kraju donijeti.

- Zamolili smo ih tada da se medijski angažiraju koliko mogu, rekao je Frka-Petešić te dodao da su svi članovi dali svoj vrijedan doprinos.

U protekla dva mjeseca došlo je do žustrijih rasprava unutar Savjeta, s oprečnim stajalištima i interpretacijama, nastavio je Frka-Petešić.

- No umjesto plodne rasprave, neslaganja unutar Savjeta su ponekad prerasla u otvoreno prozivanje, pa i u medijskom prostoru, bez mogućeg dijaloga među pojedinim članovima, što sigurno nije olakšalo rad Savjeta. To je bilo, za mene barem, neočekivano i pomalo razočaravajuće, rekao je Frka-Petešić.

Dio članova Savjeta, dodao je, otvoreno je zahtijevao da se neki članovi izbace, što je ocijenjeno nekorektnim i neprihvatljivim.

Frka-Petešić poručio je da ni premijer ni članovi Vlade ni on sam nisu pozvani da arbitriraju i da kažu tko je od članova u pravu ili krivu, već da čuju njihova mišljenja iako međusobno različita. Dodao je da zato nitko ne treba biti izopćen te izrazio nadu da je vrijeme krivovjerstva daleko iza nas.

Frka-Petešić rekao je da je stajalište o mjerama u Savjetu prilično nejedinstveno - neki su smatrali da su dovoljne, a drugi da trebaju biti mnogo strože.

- Malo veći dio Savjeta bio je za nekakve strože mjere, rekao je.

Naveo je da članovi imaju oprečna mišljenja, a tijelo nema predsjednika koji donosi konsolidirano, jedinstveno stajalište. Vlada je na temelju vlastitih prosudbi i preporuka Stožera u posljednjih mjesec i pol dana postupno postroživala mjere, dodao je.

- Kada su mjere postrožene, oni koji su to zagovarali nisu možda toliko bili eksponirani u medijima da zapravo podrže da je to dobro u skladu s onim što su zagovarali. Dobro, to je drugo pitanje. Drugi dio članova smatrao je da je to pretjerano, istaknuo je Frka-Petešić.

"Daljnja suradnja nema smisla ako nema međusobnog povjerenja"

Nakon toga, kako je rekao, na zahtjev dijela članova u subotu je održao videokonferenciju s njima, iako nije bio najsretniji s tim formatom da ne bude nekorektan prema ostalim članovima. Imali su, naveo je, doista vrlo otvoren razgovor koji je trajao skoro tri sata. Tu je iznesen zahtjev za isključenje nekih članova, što je on odmah odbacio kao mogućnost.

- Ni u jednom trenutku nije spomenuto da je u to vrijeme već pokrenuta neka inicijativa 26 znanstvenika, među kojima petorica s ovog sastanka, odnosno četvorica s tog sastanka, jedan koji je trebao biti na kraju nije bio na sastanku, ali je također potpisao taj apel i član je Znanstvenog savjeta, rekao je Frka-Petešić. Bio je, kaže, vrlo zatečen apelom i osjećao se izigrano.

- To je za mene posebno narušilo naše povjerenje jer mislim da je ono jako važno za svaku suradnju koja nije usmjerena na nas, nego na interes hrvatskih građana, rekao je Frka-Petešić.

- To sam rekao i premijeru, da se osjećam izigran, da sam jako razočaran i rekao sam mu da ovakva daljnja suradnja nema smisla ako nema međusobnog povjerenja, dodao je.

Naveo je da je jučer predvečer razgovarao s trojicom članova i iznio svoje razočaranje te mišljenje da daljnja suradnja nema smisla ako nema međusobnog povjerenja.

- Međutim, premijer ih nije razriješio. Pojavila se informacija da ih je premijer razriješio. Ali da je daljnja suradnja otežana u ovim uvjetima, sigurno da je i da bi sigurno bila bolja bez ove nemile epizode. Međutim, žao mi je zbog ovog nesporazuma, možda nisam bio sasvim jasan u razgovoru s njima, možda sam ostavio dojam da ih je premijer razriješio, ali ja sam im doista rekao da ovakva suradnja na ovim osnovama dalje nema smisla i da je tu potrebno povjerenje, poručio je Frka-Petešić.

"Jedno je zahvaliti na suradnji, a drugo je zahvaliti se na suradnji"

Frka-Petešić osvrnuo se i na sam apel rekavši da to nije bio apel hrvatskoj javnosti, već neskriveno prozivanje Vlade.

- Smatram osobno da je to nekorektno, nekolegijalno od članova Znanstvenog savjeta, pogotovo kad znamo da neki od njih koji rade u istaknutim i poznatim uglednim institutima za svaki javni istup u medije trebaju tražiti zahtjev od svoje hijerarhije i ne pada im na pamet da istupe bez odobrenja svog instituta, rekao je.

Frka-Petešić istaknuo je potrebu stavljanja svih glava na kup i prelaska preko ovog nesporazuma te izrazio nadu da će uspjeti ostati pribrani i pronaći način da obnove nužno potrebno povjerenje za suradnju na dobrobit hrvatskih građana.

Na pitanje novinara je li se upravo posuo pepelom, ponovio je da je sudjelovao u nesporazumu i da im je zahvalio na dosadašnjoj suradnji.

- Jedno je zahvaliti na suradnji, a drugo je zahvaliti se na suradnji. To ima sasvim oprečan smisao, poručio je.

O Đikićevim optužbama

Frka-Petešić komentirao je i optužbe Ivana Đikića na račun članova Savjeta Gordana Lauca i Dragana Primorca zbog sukoba interesa. Rekao je da je prije dva tjedna razgovarao s Đikićem i zahvalio mu što ga je upozorio na temu sukoba interesa.

- Moram priznati da kad se oformio savjet o tome nitko nije razmišljao. U trenutku kad je trebalo gasiti požar s pandemijom jednostavno taj formalni segment, koji bi bilo dobro da smo imali - tada nije nitko išao za tim, rekao je Frka-Petešić.  Nazvao je, kaže, ministra zdravstva Vilija Beroša i zamolio ga da pravna služba Ministarstva pripremi takav dokument, koji je i dobio u nedjelju, ali koji zbog ovog događaja još nisu podijelili.

- Mislim da je to sasvim na mjestu kao prijedlog, dodao je, a na novinarsko pitanje rekao je da to nije razlog zbog kojeg su neki članovi tražili izbacivanje drugih članova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!