14:36 / 24.03.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Fuchs: Broj zaražene djece raste, ali manje nego u općoj populaciji

Radovan Fuchs

Radovan Fuchs

Foto: Marin Tironi / PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u srijedu da broj školske djece zaražene koronavirusom raste, ali da je u relativnom odnosu taj rast mnogo manji nego u općoj populaciji te da su škole prešle na C model nastave u šest županija u kojima je najviše zaraženih.


- Prekjučer je bilo šestotinjak zaražene djece, te brojke rastu, ali u relativnom odnosu mnogo manje nego u općoj populaciji, rekao je ministar novinarima prije sjednice Užeg kabineta Vlade. Ističe da je trenutačno najviše zaraženih u šest županija u kojima su škole prešle na C model nastave, dok se pet županija "jako dobro drži", no postoji mogućnost da se situacija pogorša i u ostalim županijama.

-  Sve škole istog trenutka mogu prijeći na C model, sve je spremno, samo treba najaviti roditeljima. Gradivo se kontinuirano snima. Tako ćemo nastaviti do kraja školske godine. Ono što je važno, u svim županijama maturanti idu u školu i svagdje preporučujemo da djeca od 1. do 4. razreda idu u školu, kao i u vrtiće, rekao je Fuchs i dodao da škole nisu glavni uzročnici širenja virusa.

- Mislim da je ovakav stav kakav mi zauzimamo točan, dobar i ispravan stav da se djeca drže licem u lice nastavi. Ne znam tko može preuzeti odgovornost za sve one posljedice psihičkog, socijalnog i sličnog stanja kod te djece, kazao je Fuchs. Apelirao je da se prosvjetni radnici i ostalo osoblje striktno pridržavaju uputa.

Na napomenu novinara da su u Istri osobe u samoizolaciji većinom učenici ili nastavno osoblje, ministar ja odgovorio da kada se pojavi jedan slučaj u razredu, obično cijeli taj razred ide u samoizolaciju.

- To su onda vrlo veliki brojevi djece koja odlaze u samoizolaciju, a da pritom imate jedan ili dva slučaja zaraze u razredu. Tako velik broj u općoj populaciji ne vidite, dodao je.

Na pitanje razmatra li se opcija prelaska na C model u potpunosti, Fuchs je istaknuo da je ravnateljima jasno što da rade “jer se s njima uredno komunicira”.

- Kad kažete da se kompletno prijeđe na online, što to znači? Cijela država danas prelazi na online i sve zatvaramo? Je li to pitanje ili je pitanje možemo li ipak vagati – ako nam je situacija u određenoj županiji takva da prelazi broj koji bi sa zdravstvenog aspekta bio podnošljivo percipirati, i onda reći da se prelazi na online. Ali, imamo neke županije u kojima je situacija dobra, zašto bi tu djecu ostavljali kod kuće. Mislim da smo, što se tiče školske djece, etablirali modele A, B i C, rekao je ministar.


Fuchs ne vidi razloga za produljivanje uskrsnih praznika jer bi se time, kako je rekao, komplicirala stvar sa satnicom.

- Ako treba ostaviti školu bez đaka tjedan ili dva, ta škola može tjedan prije ili poslije praznika prijeći na C model, ili poslije praznika ili i jedno i drugo, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!