Fuchs: Digitalizacija je potpora, ali nije zamjena osobnom kontaktu u školi

05.10.2022.

12:37

Autor: HRT/Hina

Ministar Fuchs i nagrađeni odgojno-obrazovni djelatnici

Ministar Fuchs i nagrađeni odgojno-obrazovni djelatnici

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Svečana dodjela nagrada najuspješnijim hrvatskim odgojno-obrazovnim djelatnicima u školskoj godini 2021./2022. održana je na Svjetski dan učitelja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Tko je sve nagrađen, pogledajte ovdje.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je kako je učiteljski poziv plemenit jer je ljudski život u načelu trajno učenje te da ljudi postajemo učeći i poučavajući. Podsjetio je kako se učiteljski dan slavi na današnji dan širom svijeta zahvaljujući inicijativi UN-ove organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu, koja je ustanovila obilježavanje statusa učitelja.

UN-ova preporuka prihvaćena prije više od pola stoljeća itekako je aktualna, rekao je ministar i dodao kako su u njoj sažete osnovne vrijednosti učiteljskog poziva te najvažniji uvjeti koje treba osigurati kako bi se te vrijednosti mogle i ostvariti.

- Jedna od vrijednosti koju navodi preporuka, napomenuo je, jest to da poučavanje treba smatrati strukom te da je riječ o javnoj usluzi, koja od učitelja traži stručno znanje i specijalizirane vještine koje se stječu i održavaju strogim i stalnim učenjem.

Preporuka također zahtjeva osjećaj osobne i zajedničke odgovornosti za odgoj, obrazovanje i dobrobit učenika koji su im povjereni. 

Istaknuo je da su nagrađeni djelatnici lani pokazali osjećaj zajedničke i osobne odgovornosti. Jasno nam je, naglasio je, da među 35.000 odgojni-obrazovnih djelatnika u osnovnim školama i 25.000 nastavnika u srednjim školama ima daleko više onih koji su zaslužili nagradu.

Prednosti digitalizacije i digitalnog društva

Danas su pred nama novi izazovi, rekao je Fuchs dodavši kako se već nekoliko godina radi na tome da škole iskoriste sve prednosti digitalizacije i digitalnoga društva. Ocijenio je kako digitalizacija može biti potpora učenju i poučavanju u vrlo dobroj mjeri, međutim, dodao je, pandemijske okolnosti su pokazale i da digitalizacija nikako ne može postati zamjena osobnom kontaktu i živoj riječi.

Naglasio je kako su svi oni koji su željeli digitalizacijom riješiti sve probleme osnovnih i srednjih škola shvatili kako to ne ide te da je sama digitalizacija otuđenje kontakta između učitelja i učenika.

Nagrađeno 513 učitelja

Najavio je kako je cilj da sve škole u Hrvatskoj prijeđu na rad u jednoj smjeni, čime će se stvoriti ključni preduvjeti za uvođenje cjelodnevne nastave, što će u velikoj mjeri urediti sam odgojno-obrazovni proces.

Istaknuo je kako su učitelji oni koji podučavaju i neprestano uče pa je važno njegovati radost učenja u drugima i sebi. 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na Svjetski dan učitelja nagrađuje najbolje odgojno-obrazovne djelatnike. Odabrano je 513 najuspješnijih u školskoj godini 2021./2022. koji su nagrađeni novčanim iznosom od 10.000 kuna bruto.

Premijer Andrej Plenković je u čestitki u povodu Svjetskog dana učitelja zahvalio obrazovnim djelatnicima na predanosti koju unose u svoj posao kako bi oplemenili srca i umove djece i učenika.

- Poštovane odgojiteljice i odgojitelji, učiteljice i učitelji, nastavnice i nastavnici, profesorice i profesori, ravnateljice i ravnatelji, stručne suradnice i suradnici, zadovoljstvo mi je pozdraviti vas i čestitati vam Svjetski dan učitelja, napisao je premijer na Twitteru.

Zahvaljujem vam na predanosti koju unosite u svoj posao kako biste oplemenili srca i umove naše djece i učenika, istaknuo je Plenković.

- Vaša ustrajnost i privrženost njihovom razvoju ključni su u odgoju i obrazovanju novih generacija!, naglasio je premijer u čestitki u povodu Svjetskog dana učitelja.

S posebnim izazovima suočavaju se u Sisačko-moslavačkoj županiji. Učiteljski fakultet u Petrinji stradao je potres. Novinarka HTV-a Sunčica Findak u Petrinji je bila u kontejnerskom naselju Učiteljskog fakulteta i razgovarala sa Sanjom Babić, učiteljicom OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji. Ona je pak poručiIa budućim studentima: "Ako nemaju osjećaja i emocija za djecu, bolje je da ne upisuju taj fakultet".

- Bez emocija nema ulaska u razred. Djeca to osjete. Nijedna tehnologija učitelja ne može zamijeniti, kazala je učiteljica Babić kojoj je drago da nastavu može održavati uživo, a ne on-line.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!