Fuchs: Između 2026. i 2027. sve škole radit će u jednoj smjeni

15.06.2023.

Zadnja izmjena 17:27

Autor: Hina/HRT

Radovan Fuchs

Radovan Fuchs

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs najavio je u četvrtak u Splitu da će između 2026. i 2027. godine sve škole u Hrvatskoj raditi u jednoj smjeni te pozvao na osmišljavanje novih studijskih programa i odbacivanje starih, koji nisu u skladu s vremenom.

- Između 2026. i 2027. godine sve škole u Hrvatskoj radit će u jednoj smjeni tako da sva djeca u Republici Hrvatsko imaju jednake uvjete obrazovanja, rekao je ministar Fuchs na svečanosti obilježavanja 49. godišnjice Sveučilišta u Splitu.


Najavio je da će sljedeći tjedan biti predstavljena prva faza poziva za izgradnju škola za potrebe jednosmjenske nastave vrijedna oko 300 milijuna eura. Nakon toga će, dodao je, uslijediti izgradnja sportskih dvorana u školama.


- Imamo posebne stimulativne mjere za upis što većeg broj učenika u gimnazijske programe kako bismo dobili mlade dobro pripremljene za studiranje, poručio je Fuchs.


Naglasio je da će biti potrebno osmisliti nove studijske programe u skladu s vremenom, a stare tradicionalne studijske programe micati u stranu.


- Očekujem kreativne i potpuno nove multidisciplinarne studijske programe budućnosti, rekao je Fuchs i dodao da smo u zadnjih desetak godina bili izloženi ugrozama kao nikad prije - zdravstvenim, gospodarskim, geopolitičkim, kao i krizom s energentima izazvanu sukobima na razini globalnih sila.


Podsjetivši da je nedavno pirimo glavnog direktora svjetske meteorološke organizacije, ministar je istaknuo su Antarktika i Mediteran dvije točke najviše izložene klimatskim promjenama, koje se najbrže zagrijavaju.


- Mi ćemo vrlo brzo osjetiti posljedice klimatskih promjena, temperature će se debelo dizati iznad uobičajenih, što će imati implikacije na turizam, rekao je Fuchs i dodao kako postoje razmišljanja da će biti potrebno otvaranje istraživačkih, ali i studijskih programa posvećenih klimatskim promjenama.

"Raščistit ćemo slučaj u školi u Strožancu"


Fuchs je također najavio da će 'raščistiti slučaj' u Osnovnoj školi u Strožancu, naselju istočno Splita u kojoj je učenik petog razreda prijetio učitelju i učenicima da će on biti "novi Kosta K."


- Raščistit ćemo cijeli taj slučaj, a onda će uslijediti pravovaljana odluka, rekao je ministar Fuchs novinarima u Splitu.


Učiteljica Zrinka Perković Dodig, koja je upozoravala na postojanje vršnjačkog nasija u toj školi, dobila je otkaz ugovora o radu.


Ministar Fuchs je rekao kako je njegovo ministarstvo uključeno u događanja u školi u Strožancu tako da čeka izvješća.


- Vidjeli smo da je pokrenuta i politizacija tog slučaj te moramo na kraju vidjeti tko je u pravu, a tko nije jer je bilo prilično različitih informacija i šumova u komunikaciji, kazao je Fuchs.


Naglasio je kako bi svaka škola trebala imati psihologa koji bi registrirao neugodno i devijantno ponašanje učenika, te radio s tom djecom ali i njihovim roditeljima.


Dodao je kako je tijekom proteklih pola godine odobren angažman za više od 100 psihologa u školama u Hrvatskoj, no problem je što na tržištu rada više nema psihologa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!