07:28 / 12.06.2020.

Autor: Marija Gerbec Njavro/U mreži Prvog/HR/I.Z./HRT

Fuchs: Ministarstvo obrazovanja nećemo prepustiti koalicijskom partneru

-

-

Foto: - / -

Glasovac je kazala da joj je drago da HDZ ukoliko bude sastavljao Vladu neće prepustiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja koalicijskom partneru i gledati sa strane kako netko odustaje od službene državne politike.
Radovan Fuchs iz HDZ-a kazao je u emisiji "U mreži Prvog" da se ne vidi kao ministar obrazovanje u idućoj Vladi, jer kako kaže, on je svoju dionicu istrčao. Sabina Glasovac iz Restart koalicije rekla je da u koaliciji o tome nisu još razgovarali. Igor Peternel iz Domovinskog pokreta također je kazao da nisu razgovarali o tome tko će biti ministar obrazovanja iz redova Domovinskog pokreta.

Peternel je kazao da se ne vidi u ulozi ministra obrazovanja u ovom trenutku.

Radovan Fuchs naglasio je da HDZ u novoj Vladi ne bi prepustio ministarstvo obrazovanja HNS-u. Istaknuo je da i nova Vlada treba nastaviti s reformom obrazovanja, ali ne na brzinu bez dovoljno pripreme.

- Treba napraviti jednu ozbiljnu analizu onoga što je do sada napravljeno. Mi imamo institucije i znanstvene institute koji se time bave, ne treba formirati neke ad hoc ekspertne skupine nezavisnih eksperata. Nakon što proanaliziramo stanje u sustavu, možemo donijeti određene zaključke, korigirati ono što treba korigirati, promijeniti oko što treba promijeniti i nastaviti jednostavno dalje, dodao je Fuchs.

Fuchs je naglasio da je najveća opasnost da se reforma jednog bitnog sustava kao što je obrazovanje radi na brzinu.

Glasovac je kazala da joj je drago da HDZ ukoliko bude sastavljao Vladu neće prepustiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja koalicijskom partneru i gledati sa strane kako netko odustaje od službene državne politike.

Dodala je da Restart koalicija želi nastaviti cjelovitu kurikularnu reformu onako kako je ona zamišljena, bez previše potresa u sustavu.

- Mi sada u sustavu imamo kaos, poručila je Glasovac.

Peternel je kazao da mu je žao što mora polemizirati o obrazovanju s Fuchsom jer ga smatra zadnjim ozbiljnim ministrom u tom sustavu. Naglasio je da je obrazovni sustav i srce i duša jednog društva, te da moramo znati strategiju za idućih 20 godina.

- Ono što je SDP nama dao, a to je ministar Jovanović prije nekoliko godina, to je jedna potpuna elementarna nepogoda koja je uništila sustav visokog obrazovanja za idućih 20 godina, poručio je Peternel.

Kazao je da se visoko obrazovanje tek sada pokušava oporaviti.

Peternel je naglasio da se treba riješiti usavršavanje profesorskog i učiteljskog kadra.

Glasovac je kazala da se Restart koalicija zalaže za uvođenje obaveznog devetogodišnjeg obrazovanja i za cjelodnevni boravak u školi.Također će se zalagati za potpunu posvećenost strukovnom obrazovanju, te će inzistirati na osnivanju centara kompetencija u svim sektorima.

- Strukovno obrazovanje mora biti motor pokretanja gospodarstva, poručila je Glasovac.

Istaknula je da će pružiti snažniju podršku učiteljima i nastavnicima, te osigurati kvalitetu na svim razinama, posebno vodeći računa o sustavu ocjenjivanja.

Peternel je kazao da je škola obrazovna i odgojna ustanova.

- Ovo što imamo sad je loše i nemamo djecu u školi. Nitko nam nije objasnio zašto je ova školska godina izgubljena, rekao je.

Peternel je kazao da se Domovinski pokret poziva na finski model.

- Moramo riješiti one probleme koji su u obrazovanju gorući. Moramo riješiti status nastavnika, punu primjenu zakonskih odredbi o nastavniku kao službenoj osobi. Moramo riješiti status roditelja da ne mogu vršiti pritisak na škole i nastavnike. Moramo riješiti usavršavanje kadrova, rekao je Peternel.

Fuchs je naglasio da ocjenjivanje treba prepustiti nastavnicima i učiteljima.

Glasovac je kazala da  bi se trebalo razmisliti da se u nižim razredima uvede opisno ocjenjivanje. S tim se složio i Peternel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!