13:29 / 11.09.2021.

Autor: Vijesti/IMS/B.A./HRT/Hina

Fuchs i Preporod osudili upad antimaskera u školu

Radovan Fuchs

Radovan Fuchs

Foto: Vijesti / HRT

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i sindikat Preporod osudili su jučerašnji prosvjed i upad prosvjednika u školu u Krapinskim Toplicama.

Okupljanje je pokrenuo otac djeteta tamošnje osnovne škole koji ne želi da njegov sin nosi masku. 


- Nemam ništa protiv toga da svatko ima svoje uvjerenje, hoće nositi masku, neće nositi masku... Može to raditi kod kuće kako god hoće, hoće li spaljivati u vlastitom dvorištu maske ili gas-maske, svejedno - ali te svinjarije neće raditi po školama. Ne možemo dozvoliti, nećemo dozvoliti kao država, da djeca koja idu u školu budu ugrožena od nekakovih skupina ljudi koji nasilno upadaju, provaljuju kroz vrata, uguravaju djecu, ostavljaju traume djeci, zaposlenicima... Ne želimo ovdje u Hrvatskoj, sigurno, vjerujem da svi skupa, gledati nekakve tragične događaje po školama kao što imamo prilike čuti iz nekih drugih zemalja, rekao je Fuchs.

Preporod: Osuda treba biti promptna i sveopća

Upad je osudio i Sindikat zaposlenika u hrvatskome školstvu - Preporod istaknuvši kako to nije bio prosvjed već ugrožavanje sigurnosti i duševnog zdravlja prisutnih što zaslužuje osudu i kažnjavanje.


Osuda ovog nasilničkog izgreda u javnosti treba biti promptna i sveopća, ocjenjuje sindikat Preporod u priopćenju.


Ističu da upad 30-ak antimaskera u Osnovnoj školi Krapinske Toplice nije bio prosvjed, nego dobro organizirano remećenje javnog reda i mira, te ugrožavanje sigurnosti i duševnog zdravlja sviju onih koji su se u školi zatekli, pa traže brzo i strogo kažnjavanje svih sudionika i organizatora.


Osvrnuli su se i na informacije o postupanju policije te su zatražili sankcije za njih ako se pokaže točnom informacija da je njihovo ponašanje "bilo neprofesionalno, odnosno da se na ponašanje izgrednika zakašnjelo i mlako reagiralo".


Smatraju da od ponedjeljka prosvjetna vlast treba u Krapinske Toplice uputiti stručnjake za pružanje psihološke pomoći učenicima, a da ministar Fuchs sa svojim suradnicima što prije treba posjetiti školu i tako pružiti podršku učenicima, roditeljima i svim radnicima OŠ Krapinske Toplice.


Iz sindikata ponovno upozoravaju na problem nedostatne sigurnosti u školama i pozivaju prosvjetnu vlast da učine više u stvaranju uvjeta kako bi škole zaista postale mjesta nespojiva s bilo kojom vrstom nasilničkog ponašanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!