Fuchs o modelima nastave, Preporod poslao prijedloge

03.09.2020.

12:44

Autor: Hina/HRT

-

-

Foto: - / -

Ja ne znam kako bi si netko mogao zamisliti da bi išao doktoru koji je studij medicine kompletno završio online, poručio je ministar.
Sindikat Preporod uputio je ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu sedam prijedloga koji se odnose na status radnika u odgojno-obrazovnim ustanovama u vrijeme odvijanja nastave prema tri predložena modela i pozvao ga da započne dijalog sa sindikatima.

Preporod poziva prosvjetne vlasti da žurno započnu dijalog sa školskim sindikatima oko rješavanja problema za koje nudi prijedloge rješenja.

- U slučaju ignoriranja ovih prijedloga dogodit će se razni oblici iskazivanja nezadovoljstva, a samim time dovest će se u pitanje funkcioniranje škola u okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa - poručuje u priopćenju.

Preporod predlaže da poslodavci budu dužni radnicima izdati aneks Rješenja o tjednom zaduženju za obavljanje nastave prema A, B i C modelu, te da se radniku za vrijeme odvijanja nastave prema C modelu osnovna plaća uvećava za smjenski i dvokratni rad.

Predlažu da se za vrijeme obavljanja nastave prema B i C modelu radniku nadoknađuju troškovi nastali prilikom odvijanja nastave na daljinu, a radniku ako nastavu obavlja prema A modelu, za učenike koji su oboljeli ili su u samoizolaciji vrijeme provedeno u obavljanju nastave prema C modelu plati kao prekovremeni rad.

Također, Preporod predlaže da se odgojno-obrazovni radnici upućeni na testiranje na koronavirus oslobode plaćanja troškova testiranja, odnosno da te troškove plaća poslodavac. Za vrijeme provedeno na bolovanju zbog zaraze, kao i za vrijeme provedeno u samoizolaciji, odgojno-obrazovnim radnicima plaća se isplaćuje u punom iznosu.

- Ako odgojno-obrazovni radnik nije koristio dnevnu stanku, kao i stanku između nastavnih sati, omogućit će mu se korištenje slobodnih dana za vrijeme zimskog, proljetnog i ljetnog odmora učenika - predlaže Preporod.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ponovio je ranije danas kako ponuđeni model izvođenja nastave prepušta institucijama provođenje epidemioloških mjera, te će se one koji ne budu poštivali propisana pravila sankcionirati lokalno, u čemu očekuje odgovornost nadležnih.

-
Rekordan broj zaraženih, preminule tri osobe
- Vlada usvojila odluku o načinu izvođenja nastave, najavljene nove mjere

Odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade, ministar Fuchs kazao je kako za one učenike i nastavnike koji ne nose maske njegovo ministarstvo nije propisalo sankcije jer "nismo policijska država", ali je naglasio kako će učenik koji odbija nositi masku biti tretiran kao da krši pravila ponašanja propisana u školi, "isto kao da je pošarao zid u školi".

- Prema tome, u tom slučaju će se ili pozvati roditelji ili će ga se poslati doma ili nešto takvoga. Isto vrijedi i za učitelje koji odbijaju nositi maske, odnosno, bit će prepušteno ravnateljima da im objasne da time remete radnu disciplinu. Za one učitelje koji ne mogu nositi maske iz nekog razloga postoji i alternativno rješenje - oni mogu nositi vizir na primjer, pojasnio je Fuchs.

Na novinarsko pitanje kada će se znati u kojoj će se školi primjenjivati koji model nastave, ministar Fuchs ponovio je kako se, s obzirom na to da 40 posto škola u Hrvatskoj nema nastavu u jednoj smjeni, te je u nekim slučajevima opterećenje takvo da se mora pribjeći alternativnim varijantama cijepanja razreda, turnusa i slično, išlo s modelom koji prepušta ravnateljima škola da provođenje nastave prilagode svojim tehničkim i svim ostalim mogućnostima.

O cijepanju razreda

- Sve škole koje pohađaju nastavu u jednoj smjeni mogu rse elativno jednostavno posložiti prema mjerama distance. Ostali se moraju cijepati. U tome je bit čitavog modela. Ako naredite da svi moraju cijepati razrede na pola, onda će i škola u Visu s deset učenika pocijepat razred na pola, pojasnio je.

Istaknuo je kako su naputci ministarstva znanosti i obrazovanja u svezi s epidemiološkim okolnostima početka školske i akademske godine posve jasni i nedvosmisleni, ponovivši kako se ponuđeni model provođenja nastave oslanja na odgovornost institucija i onih koji ih vode.

- Sve je realno što je napisano, treba znati čitati, a onda ćete vidjeti da unutra uredno piše da se primjenjuju epidemiološke mjere, od distance, pranja ruku, smanjivanja gužvi itd., rekao je ministar. Što se tiče visokoškolskog obrazovanja, istaknuo je kako "u mjerama također piše da su sveučilišta, fakulteti, visoke škole, veleučilišta, dužni sukladno svojim mogućnostima osigurati nastavu poštujući sve epidemiološke principe".

- Piše jednako tako unutra, a to je preneseno mišljenje Nacionalnog vijeća za znanost i visoko obrazovanje s čim se i mi slažemo apsolutno na ministarstvu, da je klasični oblik izvođenja nastave, licem u lice, puno bolji sa svih aspekata, od pedagoških do obrazovnih u smislu stjecanja novog znanja. Prema tome, ako to nije moguće, onda će fakulteti sukladno svojim autonomijama i odgovornošću organizirati nastavu, bilo u grupama, bilo koristeći sve moguće raspoložive mogućnosti, kazao je Fuchs.

Upozorio je kako unatoč izvanrednoj situaciji, s obzirom na epidemiju kojoj svjedočimo, nije naprosto moguće čitav studij preko noći prebaciti na online nastavu, prije nego što je on akreditiran i dobio verifikacije od Nacionalnog vijeća i Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

- Dakle, ja ne znam kako bi si netko mogao zamisliti da bi išao doktoru koji je studij medicine kompletno završio online, ili eventualno još i specijalizaciju, i polagao ispite online bez pacijenata i bez ikoga. Mislim da to nikome nije u interesu, rekao je ministar. Dodao je i kako "nitko nije naredio niti propisao, a neće nitko iz Ministarstva hodati okolo s metrom po fakultetima i mjeriti - pa valjda su sveučilišta odgovorna".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!