Fuchs o Strožancu: Jako je loše korištenje obrazovanja u političke svrhe

02.06.2023.

Zadnja izmjena 15:32

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs lošim je u petak ocijenio to što se situacija u školi u Strožancu izvrće i koristi u političke svrhe, istaknuvši kako u slučaju postoji puno elemenata te da su informacije koje su se u javnosti prvotno pojavile sada dobile potpuno drugu sliku.

- Prve informacije koje su se pojavile u medijima dobile su kompletno drugu sliku, rekao je ministar novinarima nakon sjednice Vlade, upitan za komentar oprečnih informacija koje dolaze iz škole u Strožancu, gdje su učenici u srijedu bojkotirali nastavu zbog otkaza ugovora o radu razrednici Zrinki Perković Dodig.

Školski odbor donio je odluku o otkazu učiteljici nakon konferencije za novinare stranke Most na kojoj je zatraženo da se rasvijetli incident u školi kada je učenik petog razreda željeznom šipkom zaprijetio učitelju i učenicima.

Ravnateljica škole Žana Prižmić objasnila je nakon toga da je odluka o otkazu donesena zbog brojnih propusta, a učiteljica i roditelji podnijeli su prijave DORH-u zbog zataškavanja vršnjačkog nasilja u školi.

Roditelji žele odgovore, ministar čeka izvještaj


Vijeće roditelja zatražilo je objašnjenje zbog davanja otkaza učiteljici koja je upozoravala na opasnosti od vršnjačkog nasilja i prije incidenta.

Ministar Radovan Fuchs istaknuo je da u slučaju postoji puno elemenata te da Ministarstvo prati cijelu situaciju i prikuplja informacije.

- Kada budemo imali jasnu sliku o tome što se konkretno zbivalo i tko je u stvari odgovoran. Je li to jedna osoba, dvije ili više njih, onda će Ministarstvo reagirati, rekao je dodavši da se prvo moraju dovršiti izvještaji policije i socijalne službe koji su bili na terenu.

Jako lošim smatra to što se "cijela priča" izvrće te što se obrazovanje koristi u političke svrhe, a školski prostor pretvara u političku arenu.

- To je između ostaloga i protuzakonito, pa očekujem da će se povući neke sankcije prema tome. Znate da se u prostoru škole ne mogu održavati politički mitinzi, napomenuo je ministar, podsjetivši na postupak Nikole Grmoje koji je početkom tjedna ispred škole održao konferenciju za novinare.

Grmoja, pak, u pisanom priopćenju Fuchsu odgovara da bi, ako HDZ želi maknuti politiku iz škola, HDZ-ovi političari trebali napustiti školske odbore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!