10:50 / 20.08.2020.

Autor: E.L.S./HRT

Fuchs: Početak i organizacija nastave ovise o epidemiološkoj situaciji

-

-

Foto: - / -

Moguće je da će učenici ići u školu podijeljeni u grupama - dva dana odlazak u školu, dva dana kod kuće ili u razmaku od tjedan dana.
U ponedjeljak će biti gotov dokument koji će sadržavati sve moguće scenarije oko početka školske godine i organiziranju nastave. S Vlade je poručeno da odgode škole nema te da počinje 7. rujna.

-
Moguće je da će učenici ići u školu podijeljeni u grupama - dva dana odlazak u školu, dva dana kod kuće ili u razmaku od tjedan dana. Sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji, kazao je novinarima prije početka sjednice Vlade ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Na primjedbu novinarke da roditelji nisu zadovoljni jer ne znaju na vrijeme što se događa, ministar je odgovorio da će uvijek biti kritičara.

- Nema jedinstvenih mišljenja. Mi radimo u najboljoj mogućoj vjeri da stvari držimo pod kontrolom. Vidite i sami što se zbiva s epidemiološkom situacijom. Tko zna, za tri tjedna pitanje je hoćemo li uopće moći početi. Ako ovo eskalira do tih razmjera, sigurno ćemo poduzeti neke druge mjere, ali ja se nadam, za sada je sve onako kako smo zamislili - rekao je.

Na sjednici Vlade Fuchs je ponovio da postoji nekoliko scenarija koji će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u državi, pojedinim županijama, kao i dijelovima pojedinih županija.

- Primjerice, u Splitsko-dalmatinskoj županiji nema nijedan pozitivan slučaj na otoku Visu pa ne bi bilo logično da se isti scenariji primjenjuju u tim lokalnim školama - naveo je.

O maskama u školama stajalište je da se one moraju nositi pri dolasku i odlasku u javnom prijevozu te unutar samih škola za više razrede, od 5. razreda nadalje, kada se djeca kreću po hodnicima i miješaju s drugim razredima.

- Tijekom nastave maske će djeca moći nositi ukoliko to žele, ali to neće biti obaveza - istaknuo je Fuchs.

Dodao je kako stručne službe nadopunjuju sadržaj elektronskih materijala koji će se možda koristiti ako dođe eskalacije epidemije, pri čemu se predviđa da bi dio učenika bio u školi, a dio kod kuće, odnosno djeca bi se rotirala u školi.

Premijer Andrej Plenković naglasio je kako je najvažnija poruka da je početak škole predviđen za 7. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!