Fuchs: Počinje najneizvjesnija školska godina

07.09.2020.

07:33

Autor: U mreži Prvog/HR/HRT

default error photo
Koji su izazovi koji očekuju nastavnike, djecu i roditelje u novoj školskoj godini?
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je u emisiji U mreži Prvog, kako počinje najneizvjesnija školska godina.

O izazovima koji očekuju nastavnike, djecu i roditelje u školskoj godini koja će u svakom slučaju biti puno drukčija od prethodnih, govorili su ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin, te ravnateljica i učiteljica razredne nastave u osnovnoj školi Izidora Kršnjavoga Lidija Sosa Šimenc i Ljerkica Vinković.


Ministar Fuchs istaknuo je kako počinje najneizvjesnija školska godina.

- Osam škola krenulo je s online nastavom, dvije su odgodile početak nastave, a ostale će početi po B, odnosno C modelu. B model je mješoviti u kojem se dio nastave izvodi u razredu, a drugi dio učenika je kod kuće i prati nastavu pomoću digitalnih materijala. Ta se djeca kasnije rotiraju, rekao je ministar i dodao kako je C model onaj u kojem sva djeca prate nastavu od kuće.

Naglasio je kako je C model najnepovoljniji, ali da će se odlučivati o modelima ovisno o epidemiološkoj situaciji u nekom mjestu ili županiji.

Pavić Šimetin kazala je da, ako nisu kod kuće, za djecu je najbolje i najsigurnije mjesto biti u školi.

- Situacija nije idealna, ali tako dugo dok škola bude mogla održavati nastavu u učionicama, to se treba primjenjivati zato što je to najbolje za djecu, rekla je.

Pavić Šimetin rekla je kako se sigurno zna da djeca ne dobivaju teži oblik bolesti, te da su ona vrlo često bez simptoma ili ti simptomi sliče blagoj prehladi. Oni su vrlo rijetko širitelji zaraze prema odraslima, naglasila je.

- Od tristotinjak pozitivne djece u Hrvatskoj, samo dva puta se to prenijelo na odrasle, rekla je i dodala kako djeca nisu „super širitelji” virusa kao što imamo situaciju s gripom.

Sosa Šimenc je istaknula kako se osnovna škola Izidora Kršnjavog prilagodila preporukama ministarstva, te kako je velika odgovornost na cijelom sustavu, kako se mora pokazati veliko zajedništvo i poštovati struka.

- Najveći izazov je bila organizacija sprovođenja epidemioloških mjera. Zahtjevno je bilo napraviti raspored s blokovskim satima i vidjet ćemo kako će to funkcionirati i kako će to djeca moći izdržati, rekla je i dodala kako su spremni slušati reakcije djece, roditelja i učitelja te ako će se nešto morati mijenjati, mijenjat ćemo.

Učiteljica Vinković je rekla kako djeca u nižim razredima ne trebaju nositi maske, a učitelji će ih nositi na hodniku.

- Upravo gledam svoj razred koji nisam vidjela već 6 mjeseci. Djeca su sretna, a to je ono najvažnije. Moram reći da sam i ja strašno uzbuđena i sretna, istaknula je.

Sosa Šimenc je rekla kako je njena škola stradala u potresu, ali kako su se uspjele sanirati štete. Naglasila je kako će škola u svoj prostor primiti potresom pogođenu osnovnu školu Petar Zrinski, njihovih 7 razreda, a to je 164 učenika.

Ministar je kazao kako je siguran da će se sve preporuke u školama poštovati.

Potpisan je protokol o tome što je činiti, ako neko dijete ili učitelj razvije simptome bolesti.

- Izrazito je važno da roditelji, svako jutro ili prije početka nastave te prije spavanja, mjere djetetu temperaturu kako bi bili sigurni da dijete nije bolesno. To je važna metoda kojom ćemo spriječiti dolazak bolesne djece u školu, rekla je Pavić Šimetin.

Naglasila je da ako dijete razvije simptome bolesti protokol nalaže, ako se radi o jednom djetetu, da se ono izolira u posebnu prostoriju i pozivaju se roditelji da dođu po njega, zove se liječnik i postupa se prema preporukama liječnika.

- Ako se radi o više od dvoje djece u istom razredu, tada se zove epidemiolog, odnosno školski liječnik nadležan za školu i slijede se njihove upute. Te upute će sada biti takve da cijeli razred ide kući, rekla je.

Na pitanje što će se dogoditi kada virus uđe u škole s obzirom na nastavnički kadar kojeg i ovako ima premalo, ministar je odgovorio kako će to biti lakše riješiti u razrednoj nastavi nego u predmetnoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!