08:38 / 18.08.2020.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT

Fuchs potvrdio: nastava za sve učenike počinje 7. rujna

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zadaća radne skupine je razrada i predlaganje mjera za početak školske godine.
Jutros se prvi put sastala Radna skupina za predlaganje mjera za početak nove školske i akademske godine, koju je imenovao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Nakon sastanka ministar je istaknuo kako se o obveznom nošenju maski u školama tek raspravlja. Najveći izazov za koji se radna skupina priprema je proboj virusa u škole, zbog čega će biti potrebna brza dijagnostika kako bi se razlikovao COVID-19 od drugih sezonskih respiratornih infekata. 

Izjavio je kako je polazišna točka njegova ministarstva da će učenici u Hrvatskoj u škole krenuti 7. rujna, a do tada će sve škole, nastavnici, roditelji, dobiti upute kako se ponašati. Poručio je i da će preporuke radne skupine nastojati u obzir uzeti sve specifičnosti školskih ustanova.

Između ostalog rekao je da će, teoretski govoreći, morati pristupiti i tome da u izolaciju stavljaju čitav razred ili profesora, pri čemu si neće moći dozvoliti čekanje potvrde kroz 10 dana. Rekao je da će morati organizirati nastavu za one koji nisu Covid pozitivni i one koji nisu pa su zbog toga morali ostati kod kuće.

Ustvrdio je kako je radna skupina u tom formatu tek počela raditi te da će nastaviti intenzivno raditi sljedećih dana.Mjere za polazak u školu još se bruse, a finalne učenici i roditelji mogu očekivati do 31. kolovoza.

Namjera je da svi idu u škole i na fakultete, način je već napisan u preporukama koje postoje od svibnja ove godine i na tom tragu se nastavljaju i mjere i upute za jesen, kazala je koordinatorica radne skupine dr. Ivana Pavić Šimetin za Dnevnik u podne HTV-a.

Otkrila je naime da će se mjere na kojima radi skupina, odnosno upute za vrtiće i škole, nastaviti na dokumente koji već postoje. U to uključuju, kazala je, i 4. razred osnovne škole, kao i fakultete.

Razrađuju se međutim dodatno mjere i upute za učenike od petog razreda osnovne škole nadalje, kao i srednju školu, s obzirom na njihove specifičnosti. Razgovara se o transportu do škole, broju nastavnika, načinu na koji će odrađivati praktični rad.

Roditelje zanima i hoće li im djeca u školi morati nositi maske. 

- Za učenike do 4. razreda osnovne škole smo i do sada bili na tragu da ne nose maske jer je od njih nemoguće očekivati da ih pravilno nose, a nepravilno korištenje maske može izazvati više štete nego koristi. Za fakultete smo i do sada imali napisano da se studentima preporučuje nošenje maske, i mi očekujemo upravo od naših studenata da budu ti koji će ovu naciju naučiti kako se nosi maska i da se maska mora nositi redovito u zatvorenom i javnom prostoru. Ostaje nam razmak između, od petog razreda i srednja škola. Oni imaju dovoljan razvojni kapacitet da bi mogli nositi maske, pitanje je s obzirom na buntovništvo te dobi, na koji način bi se u odnosu na to postavili, kazala je poručivši da će tu ipak još pričekati upute Svjetske zdravstvene organizacije te će pratiti situaciju u drugim zemljama.Resorni ministar okupio je, podsjetimo, 23 stručnjaka iz različitih područja, a njihova je zadaća uskladiti dva važna prava u uvjetima pandemije.

Jedna je pravo na obrazovanje a druga je pravo na zaštitu zdravlja, rekao je jutros uoči sastanka Igor Radeka iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

- One ne moraju nužno biti suprotstavljene među sobom i zapravo zadaća je radne skupine da maksimalno zadovolji i jedno i drugo pravo, dodao je.

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja kazala je da, ako u višim razredima osnovne i srednje škole bude bilo potrebno nositi maske, onda je sasvim sigurno da one ne bi smjele biti na teret roditelja jer će to biti značajni financijski izdatak.

- Treba svakako čuti stručnjake što misle o tome jer u srednjim školama bi to bilo po 7-8 sati nošenja maske, dodala je.●  Jesenski rok državne mature počinje u srijedu ispitom iz francuskog jezika

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!