14:54 / 25.11.2020.

Autor: HRT

Fuchs: Škole nisu širitelji zaraza

-

-

Foto: - / -

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je kako obrazovanje za osnovne, srednje škole i fakultete ostaje onako kako je zapisano u uputama koje su od početka predviđale sva tri oblika nastave A,B,C.
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je, nakon sastanka užega kabineta Vlade, da će škole ostati decentralizirane u odnosu na mjere koje će Vlada donijeti sutra, jer su u njihovu radu već predviđene sve blaže i oštrije mjere. ➡️ Sindikat na sastanku u Ministarstvu obrazovanja

Ministar je objasnio da su sve odluke vezane za rad škola donesene i donose se u direktnoj suradnji lokalnih stožera i epidemiologa s Ministarstvom obrazovanja i u suradnji s Nacionalnim stožerom. Jer, ustvrdio je Fuchs, mjerodavno ministarstvo ne radi ništa što bi bilo u suprotnosti s Nacionalnim stožerom, istaknuvši da nastava u osnovnim i srednjim školama za sada ostaje kako je zapisano u uputama koje su od samoga starta predviđale sva tri oblika nastave - A, B, i C, koji je online oblik nastave.

Važno i prioritetno održavanje nastave "licem u lice"

- Zaključeno je da je važno nastaviti održavanje nastave "licem u lice" i mi ćemo na lokalnoj razini procjenjivati situaciju i nastavit ćemo s tim pristupom jer su još uvijek procjene da je to bolja opcija nego online, rekao je.

Naglasio je kako su sveučilišta već 70 posto na online varijanti, ali se mora uvažiti činjenica da postoji čitav niz studijskih programa koji se ne mogu u potpunosti izvoditi online.

- To vrijedi za biomedicinu, medicinu, stomatologiju, veterinu, farmaciju i sl., rekao je ministar.

Škole i dalje nisu mjesta širenja zaraze

Ministar je istaknuo kako se procjenjuje da škole i dalje nisu mjesta širenja zaraze.

Spomenuo je da je prekjučer razgovarao s austrijskim ministrom, među ostalim i o novoobjavljenoj studiji koju je Austrija provela među svojim učenicima brzim antigenskim testovima. Objasnio je da su uzorci uzimani ne iz nosa već iz usne sluznice, te da se pokazalo da je bilo jako malo asimptomatskih slučajeva. Dodao je kako ipak treba uzeti u obzir da je to istraživanje provedeno krajem rujna ove godine do sredine listopada, te da treba uključiti i pogrešku jer pouzdanost ovakvih testova nije stopostotna.

Novinare je zanimalo hoće li se i u Hrvatskoj provesti istraživanje slično austrijskom, a Fuchs je odgovorio kako je pitanje u kojoj bi se mjeri ono moglo provesti kao preventivna mjera. Spomenuo je inicijativu iz Međimurja da se provedu testiranja u nekoliko škola o kojoj mjerodavno ministarstvo nije bilo obavješteno. Smatra da se ozbiljniji zahvat može napraviti jedino u dobro razrađenoj studiji na znanstvenim osnovama s reprezentativnim uzorcima, ali da bi testiranje trebalo vrlo često ponavljati jer se situacija mijenja na dnevnoj bazi.

Na novinarski komentar kako je riječ o dramatičnim promjenama i na izravno pitanje što će se u školama ipak radi toga promijeniti, Fuchs je ponovio ranije iznesenu ocjenu da je stanje u školama za sada još uvijek stabilno i nema dramatičnih promjena. Smatra da bi potpuni prelazak na online nastavu izazvao višestruku štetu ne samo za obrazovanje već i za psihološki, sociološki i ini razvoj djece. S tim u vezi, spomenuo je i UNESCO-vu studiju koja upravo apelira na održavanje nastave uživo koliko god je to moguće zbog lošeg utjecaja koji nastava na daljinu ima na djecu.

Ne razumije do kraja prosvjed prosvjetara

Na pitanje što može poručiti dijelu prosvjetara koji su jutros prosvjedovali, ministar je odgovorio kako do kraja ne razumije njihov prosvjed jer je Vlada Andreja Plenkovića poštovala sve što je dogovorila i prije dva-tri tjedna je i javno na sastanku rečeno da će od 1. siječnja 2021. biti isplaćeno četiri posto povećanja plaće u trenutku kada se državni proračun baš ne puni, štoviše u zadnjem kvartalu je u negativnoj varijanti.

Novinarske primjedbe bile su da su prosvjetari upozorili da im se ne plaća paralelni rad u nastavi uživo i s djecom u samoizolaciji, da se smanjuju plaće učitelja koji su u samoizolaciji, te da ravnatelji odbijaju omogućiti online rad učiteljima u samoizolaciji.

Na te primjedbe ministar je odgovorio je kako je riječ o elementima koji se mogu raščlanjivati, da rad učitelja u samoizolaciji određuje ravnatelj pa ako učitelj može raditi, pogotovo ako je kao u nižim razredima, cijeli razred u samoizolaciji, onda nastavnik prima punu plaću, a ako je bolestan i u samoizolaciji onda se svakako ne radi o smanjenu plaće za trećinu ili četvrtinu nego plaća može biti manja za par stotina kuna.

Ustvrdio je kako je prioritet uvijek štititi djecu pa je propisano da dijete koje je bolesno ili u samoizolaciji trebaju kontaktirati njegovi učitelji i nastavnici jer ne smije gubiti od nastave. To pak, istaknuo je, učitelji trebaju učiniti tijekom radnoga vremena, a konačno nitko od učitelja i nastavnika ne predaje osam sati nego ima nekoliko sati pripreme pa mogu individualno raditi s učenicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!