Fuchs: Svi su spremni za online nastavu, ali za to nema razloga

19:01 / 09.11.2020.

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Ministar je naglasio kako je online nastava jedna od opcija, jedna od mjera koja bi mogla pridonijeti relaksaciji zdravstvenog sustava, ali o ovom trenutku, prelazak na online nastavu na visokim učilištima, ne bi dao značajan učinka.
Nadam se da će se nastavna i akademska godina održavati, kao i posljednja dva mjeseca, što je dulje moguće i da nikada nećemo prijeći 100% na online nastavu. Dok je situacija ovakva, dobro je da se nastava održava sukladno pozitivnim trendova, rekao je u Dnevniku HRT-a ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

➡️ Kako se škole snalaze u uvjetima pandemije? 

Škole fakulteti nisu žarišta koronavirusa, ministar kaže da se virus ne širi unutar škola, iako je u jednom trenutku primijećen nagli skok zaraženih s 500 na 1000, ali posljednja dva tjedna broj pozitivnih učenika u školama kontinuirano pada. Vjeruje da će se to i nastaviti.

Fuchs je pojasnio kako je slična situacija i među studentima, čak ima više pozitivnih djelatnika, nego studenata po fakultetima. Razgovarao je sa svim rektorima i predstavnicima visokih učilišta i svi su u mogućnosti prijeći na kompletnu on-line nastavu u roku od 24 sata.

- Sve je spremno, ali još uvijek mislim da nema razloga za tako nešto, dodao je.

Ministar je naglasio kako je online nastava jedna od opcija, jedna od mjera koja bi mogla pridonijeti relaksaciji zdravstvenog sustava, ali o ovom trenutku, prelazak na online nastavu na visokim učilištima, ne bi dao značajan učinka. Dodao je kako postoje mnoge druge mjere, poput vlastitog pristupa i odgovornog ponašanja, a koje mogu polučiti veći rezultat.

Osvrnuo se na A, B i C model nastave, smatra da bi bilo dobro da, ako se ne vrate svi učenici u škole, ovo je dobar način da se dođe do kraja školske godine. Fuchs je rekao da oko 75% škola provodi nastavu po A modelu.

- Online nastava zvuči vrlo moderno, vrlo zgodno, ali ona nikada ne može pružiti onakav tip edukacije kao što je to u razredu, dodao je.

Pohvalio je sve osoblje koje ulaže maksimalne napore, a dodaje da i rezultati pokazuju da mogu izdržati ovakav tempo, iako rade "dvostruku smjenu", u školama i online.

U školama ima potreba za čistačicama i kuharima, rekao je, a na dnevnoj bazi odobravaju dodatna zapošljavanja.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!