18:41 / 16.01.2021.

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Fuchs u Dnevniku: Moguća odgoda nastave i nakon 14 dana za Sisačko-moslavačku županiju

-

-

Foto: - / -

Fuchs je kazao da Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje radi na pitanju polaganja državne mature te prati cijelu situaciju u kojoj se učenici nalaze.
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je za Dnevnik HTV-a da je razorni potres u Sisačko-moslavačkoj županiji  ostavio velik trag na školskim objektima. Kazao je da će se nastava odgoditi na četrnaest dana, a bude li potrebno, Ministarstvo će dopustiti daljnju odgodu.

➡️ Fuchs: U školi učenici do 4. razreda osnovne i budući maturanti, ostali online

➡️ U nekim školama odgoda i do dva tjedna

➡️ Fuchs: Od početka nastave izuzeti dijelovi Sisačko-moslavačke županije

- Najbolja odluka se može donijeti onog trenutaka kada imate jasan uvid u situaciju, a to će vam dati lokalne vlasti, ravnatelji i učitelji. Dakle, izravna komunikacija s terena, kazao je ministar Radovan Fuchs.

Fuchs: Moguća odgoda nastave i nakon četrnaest dana u Sisačko-moslavačkoj županiji

Dodao je da od 58 školskih objekata u Sisačko-moslavačkoj županiji u njih 17 neće početi nastava, pa čak ni po C modelu, odnosno na daljinu. Nastava će se odgoditi na četrnaest dana, a bude li potrebno, Ministarstvo će dopustiti daljnju odgodu.

Fuchs je rekao da ruralni krajevi Republike Hrvatske imaju problem s lošom internetskom povezanošću te da su se roditelji snalazili na razne načine da djeca mogu pratiti školu na daljinu. Naglasio je kako vjeruje da će se ti problemi riješiti, ali u ovom trenutku Ministarstvo je fokusirano na Sisačko-moslavačku županiju te rješavanje problema na tom području.

Je li Hrvatska sada spremnija na nastavu na daljinu o odnosu na ožujak prošle godine?

- Sigurno bi idealna situacija bila da nastavu u virtualnom vremenu nastavnik drži u razredu, a djeca koja su kod kuće da ga prate u realnom vremenu. Imamo to u određenom broju škola, ali nemamo u svim, istaknuo je.

Ministar je naglasio da za to treba stvoriti tehničke preduvjete za koje nije bilo vremena kao što nije bilo ni sredstava.

"Svi će pisati državnu maturu"

Fuchs je kazao kako Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje radi na pitanju polaganja državne mature te prati cijelu situaciju u kojoj se učenici nalaze.

- Pristup nas u Ministarstvu je da planiramo nekoliko mogućih scenarija, pa tako i Nacionalni centar prati situaciju. Neću govoriti o scenarijima, osim da će svi pisati državnu maturu, dodao je.

"Učitelji su u drugoj skupini za cijepljenje"

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da učitelji spadaju u drugu skupinu te će se cijepiti nakon zdravstvenih djelatnika, starijih osoba te korisnika domova za starije.

Cijeli razgovor novinarke Sunčice Findak s ministrom Fuchsom pogledajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!