Fuchs: Uvjeren sam da su naše škole sigurne

04.05.2023.

15:52

Autor: M.Š./HRT

Ministar Radovan Fuchs

Ministar Radovan Fuchs

Foto: HTV / HRT

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uoči sjednice Vlade dao je izjavu za medije. Osvrnuo se na nezapamćenu tragediju u Beogradu koja se dogodila jučer te na pitanje sigurnosti u hrvatskim školama.

- Još jedanput bih ponovio naše izraze duboke sućuti svima koji su pogođeni ovom tragedijom u Beogradu. Poslali smo službeni dopis ministru, rekao je uvodno.

Potom se osvrnuo na situaciju u Hrvatskoj.

- Smatram i dalje da su naše škole sigurne, ovo su posljedice širih zbivanja. Mi nešto drugačije radimo, rekao sam da ćemo formirati jedan koordinacijski tim, državni tajnici su u kontaktu. U svakom od ministarstava postoji dio koji se bavi sigurnošću, ističe ministar.

Dodaje da imaju interventne timove psihologa, čim se dogodi neki problem, oni odmah dolaze na teren.

Ističe također da je prepoznavanje devijantnih situacija kod djece očito ključ prevencije zbivanja za koja nismo mogli ni pomisliti da bi se mogla događati unutar škola. 

- Ukupno društvo mora igrati ulogu koordinatora i podupiratelja prepoznavajući problem koji bi se možda mogao dogoditi. A dogodio se. Nakon online nastave, COVID-a, to je ostavilo trag na psihofizički razvoj djece. Zaposlili smo sto novih psihologa, to nisu mali brojevi. Problem je što psihologa na tržištu rada nema. Nadam se da će se situacija poboljšati, da će sveučilišta povećati upisne kvote, kaže ministar Fuchs.

Povukavši paralelu s idejom cjelodnevne škole, rekao je kako bi u njoj djeca boravila dulje, individualnost učenika više bi došla do izražaja, a učitelji i profesori bolje bi poznavali djecu te bi mogli bolje signalizirati da nešto nije u redu. S druge strane, djeca neopterećena zadaćama i instrukcijama, mogla bi se kod kuće bolje družiti s roditeljima.

- Mislim da bi se i u tom dijelu neka devijantna ponašanja djece mogla lakše i bolje uočiti. U tom slučaju, u takvoj suradnji sigurno bi se preveniralo jako puno toga, istaknuo je. 

Fuchs: Iznenađen sam kako su mediji u Srbiji u detalje opisivali što se događalo


S obzirom na utjecaj društvenih mreža, mnogi se boje da bi tragedija u Beogradu mogla biti tek prvi u nizu sličnih slučajeva. Kako to spriječiti? 


- Ne znam odgovor na to pitanje. Ne znam kako se nešto može zabraniti ili ne. Jučer sam izjavio da sam malo iznenađen kako su mediji u Srbiji prenijeli detaljno sve što se događalo oko toga. Ne znam je li to najbolje. Poglavito snimke koje se stavljaju na mreže i TikTokove. To sigurno nije dobro. Kako spriječiti? Ja nemam formulu za takvo nešto, to je komplicirano pitanje. Nekada ranije smo s medijima razgovarali, kada je bilo pitanje divljanja na sportskim terenima, da je bio dogovor da se kamere gase, da oni "antiheroji" koji se promoviraju ne budu šire dostupni. Nemamo za sada formulu, ali možda ćemo je iznjedriti u jednom širem koordinacijskom razgovoru.

Govoreći o psiholozima, kaže da nemaju sve škole u Hrvatskoj barem jednog psihologa.

- Idemo od većih škola prema manjima, ističe ministar. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!