08:11 / 28.10.2020.

Autor: M.M./A sada vlada/HRT

Fuchs: Zatvaranje škola daje najlošiji učinak na smanjenje zaraze

-

-

Foto: - / -

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada" rekao je kako nitko nije rekao da nakon Svih svetih kreće online škola.
Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada" rekao je kako nitko nije rekao da nakon Svih svetih kreće online škola.

-
Epidemija koronavirusa - iz minute u minutu   
- Fuchs: Škole nisu žarišta, nema zatvaranja   
- Epidemiologinja Ćorić o dinamici rasta novooboljelih koronavirusom     

- Škola ide po ili po A, ili B ili C modelu, ovisno o epidemiološkoj situaciji u pojedinim dijelovima, gradovima ili županijama. Lokalni stožeri prate epidemiološku situaciju i tada sugeriraju osnivačima treba li prelaziti na C model, rekao je ministar Fuchs.

Dodao je da su neke županije htjele na brzinu nešto riješiti i donijeti neke odluke, međutim kako je rekao, s njima se razgovaralo i uvjerilo ih da donose prenagle odluke i da je najbolji način izvođenja nastave lice u lice.

- Imamo čitav niz drugih mjera koje se mogu primijeniti prije zatvaranja škola, a dat će boljim učinak. Zatvaranje škola daje najlošiji učinak na smanjenje zaraze i najveću štetu učenicima, rekao je ministar dodavši kako razumije strah roditelja i nastavnika.

Kao je riječ o izvanškolskim aktivnostima ministar je podsjetio da su na početku školske godine zatvorili školske dvorane za izvanškolske aktivnosti, nastojeći izbjeći miješanje djece. Međutim istaknuo je da su to morali olabaviti jer je epidemiološka situacija bila dobra u školama, a i djeca su se družila izvan škole.

Naglasio je da će se ponovno naći u ministarstvu i prodiskutirati nove preporuke. 

- Pokazalo se da škole nisu centri širenje zaraze. Ima par slučajeva, ali svi slučajevi su infekcije iz vana.

Rekao je da je na koronavirus pozitivno 367 školskih djelatnika i 1.192 djece. Od toga njih 129 je do 6 godina, a 1.063 su od 7-18 godina.

U samoizolaciji nalazi se 604, školskih djelatnika i 10.653 djece, od toga 2.209 do 6 godina i 8.444 od 7-19 godina.

Na pitanje što se može očekivati od rebalansa proračuna slijedeće godine ministar Fuchs je rekao kako su u proračun uključili obečano povećanje, ali da će vidjeti kako će se punjenje proračuna odvijati.

- Ono što mogu reći je da neće biti smanjenja plaća i da ono što je dogovoreno na razini vlade će se ispoštovati. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!