10:19 / 20.04.2021.

Autor: Studio 4/IMS/HTV/HRT

Furdek Hajdin: Karlovčani dugo očekivali kapitalni željeznički projekt

Martina Furdek Hajdin (HDZ), kandidatkinja za županicu Karlovačke županije

Martina Furdek Hajdin (HDZ), kandidatkinja za županicu Karlovačke županije

Foto: HTV / HRT

Kandidatkinja za županicu Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin (HDZ) rekla je u Studiju 4 da kapitalni željeznički projekt, kojim će vlakovi prometovati brzinom od 160 km/h, Karlovac i županija očekuju već dugi niz godina.

- Ne samo da će povezati Luku Rijeku s Europom i Baltičkim morem, bit će benefita i za naš putnički prijevoz jer mnogi studenti i zaposleni putuju u Zagreb i Rijeku. Nažalost, danas do centra Zagreba treba jedan sat, što automobilski prijevoz čini atraktivnijim, a to nije dobro ni za okoliš ni za gospodarstvo, kazala je Furdek Hajdin.


Naglašava da je interes izvođača bio vrlo velik te da je bilo 15 ponuda, no da cijena nije bila jedini kriterij. Najniža ponuda je bila 1,3 milijade koju su ponudili Kinezi, a najviša 2,9 milijardi. 


- Slijedi pregled ponuda i ocjena. Europskog novca je 85 posto. Nažalost, javna nabava je trajala sedam mjeseci, a moguće su i žalbe, kazala je.


Centar Nikola Tesla, vrijedan 15 milijuna kuna


- Centar će u konačnici biti vrijedan preko 40 milijuna kuna. Krajem ožujka smo potpisali ugovor za ITU mehanizam koji nam je dodijelio 23 milijuna kuna, naglasila Furdek Hajdin. Dodaje da će Centar biti namijenjen mladima, ali i da će biti nova turistička atrakcija u Karlovcu. 


Najavila je i promjene u srednjoškolskom obrazovanju s četiri centra kompetencije. 


Što je Furdek Hajdin rekla o ostalim temama važnim za Županiju pogledajte u vidoprilogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!