11:32 / 24.09.2018.

Autor: Š.K./I.H./HRT

Futuristički elektromobil u srcu Imotske krajine

-

-

Foto: - / -

U kraju gdje je kralj automobila oduvijek Mercedes, danas je glavna atrakcija mali crni dvosjed.
Student elektrotehnike iz Runovića pokraj Imotskog bez ičije je pomoći osmislio i izradio futuristički elektromobil. Jedinstven je u svijetu, kaže, po tome što se napaja bez priključka na električnu energiju i bez prirodnih izvora. Naša ekipa posjetila ga je u rodnom kraju i provozala se automobilom.

Nesvakidašnja slika u samom srcu Imotske krajine. Za stanovnike uobičajena, a za goste kao da su zakoračili u film znanstvene fantastike. U kraju gdje je kralj automobila oduvijek Mercedes, danas je glavna atrakcija mali crni dvosjed.

Godinu dana Marijo je gradio dvosjed težak 500 kg s četiri brzine te automatskim mjenjačem. Može prijeći 20 km i postići maksimalnu brzinu od 70 km/h. Od željeznih cijevi, lima i izolacije sastavio je podvozje, a unutrašnjost od pleksiglasa.

Marijo se ovim automobilom ne može vratiti u prošlost kada je Imotska krajina bila puna ljudi. No, kaže, može zakoračiti u bolju budućnost da opet bude ljudi i da se ne iseljavaju.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!