"Gabrijelova smrt je sklop vrlo negativnih i nesretnih okolnosti"

17.12.2018.

20:12

Autor: E.L.S./HRT

default error photo
Postavlja se pitanje - zašto? Kako to da nitko nije vidio što se s dječakom događa? Postavlja se i pitanje je li zakazao sustav ili je riječ o osobnoj odgovornosti liječnika?
Zbog smrti devetogodišnjeg Gabrijela iz Metkovića na teren je izašla inspekcija Ministarstva zdravstva. Treba utvrditi sve činjenice u vezi s postupanjem u slučaju zbrinjavanja teško bolesnog djeteta.  Ono što je za sada poznato, Gabrijel je umro od sepse i zatajenja organa. Potvrđeno je da je imao i virus gripe. U 13 dana četiri puta je bio kod liječnika. No nije mu obavljena ni jedna pretraga, pa tako ni osnovna pretraga krvi. Postavlja se pitanje - zašto?

Kako to da nitko nije vidio što se s dječakom događa? Postavlja se i pitanje je li zakazao sustav ili je riječ o osobnoj odgovornosti liječnika?

Slučaj u Metkoviću - nalaz inspekcije do kraja tjedna

Prva dopredsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju specijalistica pedijatrije doktorica Ilonka Artuković objasnila je za Temu dana da ne postoje procedure niti protokoli kod ovakvih pregleda, postoji jedno uobičajeno postupanje.

Naglasila je da laboratoriji u domovima zdravlja u Hrvatskoj uglavnom ne rade vikendom i ako se javite na Hitnu, liječnik je u nepovoljnom položaju i mora se osloniti na samog sebe - a to je anamneza i status. Laboratorij bi svakako olakšao postavljanje dijagnoze, kaže i napominje da kod gripe liječnici obično ne daju antibiotike. Mišljenja je da je u ovom konkretnom slučaju bio sklop vrlo negativnih i nesretnih okolnosti jer virus gripe je opasan.

Voditelj Nacionalnog centra za influencu, specijalist virusologije doktor Vladimir Draženović kaže da je sepsa često neprepoznato stanje u svjetskim okvirima.

- To je stanje koje se dosta teško prepoznaje i razlikuje se od pacijenta do pacijenta. To je skup simptoma koji su vrlo različiti. Radi se o autoimunoj reakciji koja je hiper autoimuna i karakteristična za mlade i zdrave ljude gdje organizam počinje proizvoditi prevelike količine citokina. Dolazi do zatajenja organa. To je jedna akutna hiper imuna reakcija koja je nespojiva nekad sa životom, često je karakteristična za gripu i zapravo jako naglo nastane, rekao je.

Gosti emisije Tema dana su se složili da je riječ o vrlo opasnim bolestima - jedna je virus, druga je bakterija, oni mogu napasti organizam tako da se on ne može obraniti. Simptome je teško prepoznati jer se preklapaju, kažu, a u nekim situacijama i laboratorij ne može puno pomoći jer su promjene vrlo dinamične a slika se mijenja iz dana u dan.

Smatraju da će biti vrlo teško utvrditi odgovornost liječnika u situaciji u kojoj je stanje u jednom trenutku relativno stabilno, a onda odjednom dođe do srozavanja svih organskih sustava.

- Da ga nisu htjeli pregledati, da je nemar u pitanju, to je druga stvar, poručuje Artuković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!