Popularna lička destinacija zadržala lanjske cijene, slobodnih mjesta - nema

16.08.2023.

12:20

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/HRT

Špica je sezone u Lici. U Gackoj dolini smještaj i mnogobrojni sadržaji na otvorenom dostupni su za skoro svačiji džep. Tamošnji iznajmljivači i agencije odlučili su zadržati lanjske cijene uz tek minimalna povećanja pa su hit destinacija Like. Unatoč povećanju broja iznajmljivača i kreveta, slobodnih mjesta uz Gacku - više nema.

Gacka je mamac za veslanje, pedaliranje ili pak mušičarenje. Još kad vam supruga pripremi mamac, nema veće sreće. 


- Nije teško, treba promatrati, biti kreativan i pogoditi mamac iz okoliša i na kraju treba biti uporan, kaže Beatrice iz Francuske.


- Ova je rijeka fantastična, mnogo sam putovao i vidim da je ona za ljude i Hrvatsku vrlo važna baština, kaže njezin suprug Philip.


Mirna Gacka nudi doživljaj i za one s manje avanturističkog duha.


- Ovo je lijepo lagano putovanje niz rijeku, što zapravo i volimo, kaže Rue iz Nizozemske.


No ono što je Gacku dolinu gurnulo u top ličku destinaciju je omjer uloženog i dobivenog. Cijene su ovdje gotovo na razini lanjskih.


- Mi smo ovdje ostali na prošlogodišnjoj razini, može se samo reći da smo zaokruživali pet posto gore-dole da nemamo problema s kovanicama, kaže vlasnik turističke agencije Denis Lončar.


- Mislim da smo mi u tim prošlogodišnjim granicama i da smo baš zato i kao takvi možda poželjniji u odnosu na neke druge destinacije, kaže iznajmljivač Goran Sekula.


Nema slobodnih mjesta u privatnom smještaju, iako se za osam posto povećao broj iznajmljivača i kreveta.


- To je cjenovno OK, za razliku od ostalog dijela Hrvatske, i zato smo bukirani do Nove godine, kaže iznajmljivač Damir Božičević.


I ugostitelji uz Gacku podignuli su cijene tek za one troškove koji su im opteretili poslovanje, a to su ponajviše plaće radnicima.


- Dizali jesmo cijene koliko je inflacija, 12 do 15 posto. Nastojimo imati dobar omjer cijene i kvalitete, kaže ugostitelj Marinko Bobinac.


Gosti, bilo domaći ili strani, primjećuju da su ovdje cijene itekako prihvatljive.


- Jeftinije je uvijek bolje, jeftinije je nego u Nizozemskoj, to je dobro, nama je to OK, kaže Ernst iz Nizozemske.

 

Tako se i ove godine Otočac pozicionirao na sam vrh hrvatskih turističkih kontinentalnih destinacija koje osim fantastične prirode nude pregršt aktivnosti i sadržaja te odličnu zabavu po vrlo prihvatljivim cijenama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!