Galić: Svaka temperatura tretira se kao koronavirus

24.06.2020.

08:11

Autor: I.Z./Dobro jutro Hrvtska/HRT

default error photo
Naglasila je da je trenutačni kapacitet u zagrebačkim domovina oko 4000 korisnika. Galić je rekla da je u posljednja tri mjeseca samo u jednom privatnom domu došlo do proboja virusa.
Pročelnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" kazala je da je u Zagrebu 11 domova za starije koji su pod ingerencijom Grada. Naglasila je da je 28 privatnih domova, 36 obiteljskih, a četiri doma pružatelji su usluge bez osnivanja domova.

- Kapacitet je oko 6500 korisnika, sada malo manje jer smo svjesni situacije koja je bila i prije ovih novih mjera. Tako da smo imali zabranu primanja korisnika, kazala je Galić.

Naglasila je da je trenutačni kapacitet u zagrebačkim domovina oko 4000 korisnika. Galić je rekla da je u posljednja tri mjeseca samo u jednom privatnom domu došlo do proboja virusa. Pohvalila je epidemiološku službu koja je sjajno odradila posao.

Galić je naglasila kako u ova tri mjeseca nismo imali nijedan proboj virusa u domove za starije kojima je osnivač Grad Zagreb.

- Nove mjere, prateći epidemiološku situaciju, nastupile su 21. lipnja. One se ponajprije odnose na obustavu posjeta našim korisnicima, a obustavljeni su izlasci korisnika iz doma, dostava hrane i higijenskih potrepština. Obustavlja se i usluga dnevnog boravka. Pružanje usluge pomoći u kući i dalje se provodi, ali uz minimalan fizički kontakt,  istaknula je Galić.

Galić je kazala da su sve ostale mjere na snazi otprije i da se prati epidemiološka situacija.

- Dezinficiranje prostorija, mjerenje temperature, bilježenje tko ulazi u domove, obvezno nošenje zaštitne opreme, sve ono što je prepisao HZJZ, dodala je Galić.

Galić je kazala da zaštitne opreme ima dovoljno.

- Zaposlenici se kontroliraju tako što mjere temperaturu i svaka pojava bilo kakvih respiratornih infekcija ili ako je netko boravio s nekim tko je zaražen ili je boravio izvan RH, onda on kontaktira sa svojim liječnikom da ne dolazi na posao, rekla je Galić.

Naglasila je i da su sve medicinske sestre u domovima educirane da uzimaju bris.

- Kada postoji sumnja, osoba se smjesti u posebnu prostoriju, kontaktira s nadležnim liječnikom i epidemiološkom službom i s obzirom na ostale simptome imamo postupak dalje, kazala je pročelnica Galić.

- Važno je reći da medicinske sestre uzimaju bris, što olakšava i ubrzava cijeli postupak, istaknula je.

Dodala je da se prati svaka respiratorna sumnja, a da se svaka temperatura tretira kao COVID-19 i osoba se izolira, a kada je nalaz negativan, vraća se u svoju sobu.

Galić je kazala da je korisnicima teško što ne mogu imati kontakt sa svojim članovima obitelji, ali da shvaćaju kako je to u interesu njih i zaštite njihova života. Naglasila je da se djelatnici trude virtualnim putem omogućiti im kontakt s obitelji.

Galić je dodala da korisnici i djelatnici dobivaju psihološku pomoć. Naglasila je da su slobodne aktivnosti dopuštene ako su u sklopu doma i u skladu s epidemiološkim mjerama, ali su u principu svedene na minimum.

Galić je istaknula da je od 11. travnja i bolja komunikacija s domovima u privatnom vlasništvu. Dostavljala im se čak zaštitna oprema.

Galić je naglasila da su gradskom uredu posebno bitni korisnici s invalididetom. Istaknula je da i pučke kuhinje rade, a starijim osobama hrana se dostavljala na kućnu adresu.

Galić je kazala da su zagrebački domovi sigurni i da nijedan u vlasništvu Grada Zagreba nije znatno oštećen potresu koji se dogodio 22. ožujka.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!