Gandhi na Bundeku

02.10.2019.

06:54

Autor: HRT

default error photo
U povodu 150. obljetnice rođenja istaknutog humanista, političara, socijalnog aktivista i vođe pokreta za neovisnost Indije Mahatme Gandija.
U povodu 150. obljetnice rođenja istaknutog humanista, političara, socijalnog aktivista i vođe pokreta za neovisnost Indije Mahatme Gandhija.

Na zagrebačkom jezeru Bundek otkrivena je njegova bista - prva takva u Hrvatskoj. Podizanje spomenika u Zagrebu uklopit će se u brojne aktivnosti diljem svijeta koje se odvijaju njemu u čast.

Bistu su zajednički otkrili veleposlanik Republike Indije Nj. E. Arindam Bagchi, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Ram Vanaji Sutar, nagrađivani indijski kipar, izradio je brončanu bistu koja je dar Veleposlanstva Indije u Republici Hrvatskoj kao znak dobrih odnosa dviju zemalja.

Indija je 1947. stekla nezavisnost od Velike Britanije prije svega zahvaljujući Gandhijevoj politici otpora građanskim neposluhom i nenasiljem. Njegova načela nadahnjivala su ljude i pokrete diljem svijeta.

Godine 1948. Gandhija je ubio hinduistički ekstremist Natu-ram Godse, koji ga je optuživao za slabljenje zemlje jer je dopustio njezinu podjelu na Indiju i Pakistan.

Političari, znanstvenici i aktivisti naglašavaju važnost Gandhijevih vrijednosti u odgovoru na globalne napetosti i sukobe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!