09:50 / 31.05.2018.

Autor: K.D./HRT

Gardašević: Dobar način neposrednog izbora je osnivanje stranke sa samo 100 potpisa

Đorđe Gardašević

Đorđe Gardašević

Foto: - / -

Što narod odlučuje pitali smo se u Studiju 4, a gost Đorđe Gardašević, izvanredni profesor na katedri Ustavnog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu, pojasnio je proceduru raspisivanja referenduma. Javnost je podijeljena oko postavljenih pitanja, ali Gardašević smatra da to nije loše za demokraciju.

Građanska inicijativa Narod odlučuje objavila je na društvenim mrežama da su prikupili dovoljno potpisa za provođenje referenduma o izmjenama izbornog sustava, odnosno najmanje 374.740 potpisa tj. 10 posto glasačkog tijela. Na istom su putu, tvrde, i predstavnici Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj, koji žele raspisati referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije.

Što narod odlučuje pitali smo se u Studiju 4, a gost Đorđe Gardašević, izvanredni profesor na katedri Ustavnog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu, pojasnio je proceduru raspisivanja referenduma. Javnost je podijeljena oko postavljenih pitanja, ali Gardađević smatra da to nije loše za demokraciju.

Nakon provjera potpisa obje inicijative moraju se obratiti Saboru s detaljnim objašnjenjem što točno žele i čekati da Sabor raspiše referenedum, ako je prikupljen dovoljan broj potpisa. Smatra li Sabor da je referendum neustavan, Sabor se može obratiti Ustavnome sudu koji provjerava jesu li proceduralno ispunjene pretpostavke za raspisivanjem i je li referenumsko pitanje u skladu s Ustavom.

Govoreći o preferencijalnom glasovanju, naglasio je da postoje i drugi načini neposrednog izbora – ako niste zadovoljni političkim strankama koje sjede u Saboru, možete osnovati svoju političku stranku, za što vam treba samo 100 potpisa. Ako vam za pokretanje referenduma treba 374 tisuće potpisa, s tom masom možete osnovati 3740 političkih stranaka, u kojima će se valjda naći neki ljudi koji će pristati biti na listama i kandidirati se, dodao je Gardašević. 

Nije za ograničavanje prava zastupnika manjina i smatra da to pitanje nije ustavno dobro postavljeno. Neke stvari u ovoj priči nisu loše, kaže Gardašević, ali ako bi se održao i prošao u formi ovih pitanja, smatra da bi referendum doveo do loših posljedica i podjela u društvu.        

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!