"Oko izbornog zakona Ustavnom se sudu postavlja pitanje: Što ste radili do sada?"

11.02.2023.

12:14

Autor: Jasmina Popović/V.K./Intervju tjedna/HR/HRT

Đorđe Gardašević

Đorđe Gardašević

Foto: HTV / HRT

Prije par mjeseci Đorđe Gardašević s Katedre za ustavno pravo na Pravnom Fakultetu u Zagrebu rekao je kako bi Ustavni sud ukidanjem Zakona o izbornim jedinicama „pokazao zube”. U emisiji Intervju tjedna, urednice i voditeljice Jasmine Popović, rekao je kako mu je drago da je Ustavni sud to napravio.

- Sada treba raditi na način kako je Ustavni sud rekao što će biti objavljeno za koji dan, rekao je.

Na pitanje zašto Ustavni sud nije reagirao radikalnije, Gardašević je rekao kako je Ustavni sud ukazao na nepravilnosti već 2010. godine i tada je rekao kako su nepravilnosti uočene još 2007. godine.

- Tada, prema ocjenama Ustavnog suda, te greške nisu bile takve za ukidanje Zakona, ali s mojeg stajališta već se tada isti trebao ukinuti, naglasio je.

Dodaje kako je Ustavni sud čuvara Ustava i on je u poziciji da svojim autoritetom disciplinira ostale aktere, uključujući i Sabor.

Na pitanje jesu li po njemu dosadašnji izbori bili neustavni.

- Na toj razini su bili neustavni, ali formalno ne zato što nisu bili osporeni u rokovima koji su propisani Ustavnim zakonom, rekao je i dodao kako se mogu osporavati rezultati izbora, što nije učinjeno, rekao je.

Naglašava kako s teorijskog stajališta tu postoji veliki prigovor.

Kako kaže ovo pitanje postoji od 2010. i prolazilo je kroz mandate različitih vlada. 

- Ustavni sud nije trebao čekati da mu se netko obrati glede toga. On ima ovlasti da sam pokrene postupke i da uočene neustavnosti korigira, što je i trenutno bio slučaj, govori.

- Pasivnost Ustavnog suda smeta, naglašava Gardašević.

Dodaje kako se postavlja pitanje: Što ste radili do sada?

Gardašević smatra kako kod pitanja ovog zakona treba težiti konsenzusu svih, stoga što to nije pitanje jedne stranke ili koalicije stranaka.

- Izborni zakoni se donose natpolovičnom većinom svih zastupnika, a to je 76 od 151, a to je većina koja drži svaku Vladu, rekao je i dodao da kada bi bilo koja vlada rješavala to pitanje bez uvažavanja drugih, to ne bi bilo dobro.

To su pitanja koja se rješavaju za duži period, govori.

Smatra kako je proporcionalni sustav najbolje rješenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!