Gašparov mlin

04.11.2018.

11:37

Autor: Danijela Minić/M.M./HRT

default error photo
Malo je mlinova u Hrvatskoj u kojima se i dalje proizvodi brašno na starinski način. U Martinovu Selu na Grobinštini i danas radi Gašparov malin, kako ga na Grobniku zovu.
Malo je mlinova u Hrvatskoj u kojima se i dalje proizvodi brašno na starinski način. U Martinovu Selu na Grobinštini i danas radi Gašparov malin, kako ga na Grobniku zovu.

Nedavno je obnovljeno jedno kolo mlina, zaštićene kulturne baštine, ujedno najveće turističke atrakcije općine Jelenje.

Već četiri stoljeća pogonjen Rječinom, pšenicu i kukuruz pretvara u brašno.
Sada s pomoću novoga kola. Obnova je najviše razveselila 82-dvogodišnjeg mlinara Brunu Kukuljana

"Na Rječini je bilo 27 mlinova, koji su radili danonoćno jer je to bio jedini način da se od zrna dobije brašno. Tako danas rijetko tko i uzima, danas ljudi uzmu da bude što prije gotovo", kaže mlinar Bruno Kukuljan.

Ipak, kupaca ima, a da se običaj sačuva, pobrinuli su se mnogi.

"Imali smo sreću da su se uključile i institucije, i dobrotvori i donatori pa smo pokrenuli obnovu jer je posljednja bila 92. godine", kaže načelnik općine Jelenje Robert Marčelja.

Glasovita palenta od brašna i krumpira - "kompirica", othranila je brojne naraštaje.

"Kolinda Grabar-Kitarović odgojena je na brašnu iz Gašparova mlina. Dok je bila dijete, obožavala je tu palentu", kaže mlinar Kukuljan.

Planira se obnova i drugog kola posljednjeg mlina na Grobniku koji će "muku" ili brašno nastaviti mljeti po starinski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!