11:15 / 23.01.2019.

Autor: V.K./HRT

Gaura Hodak: Borba protiv lažnih vijesti je borba protiv kriminala

-

-

Foto: - / -

Vladinu najavu da, zajedno s drugim članicama Europske unije, kreće u borbu s lažnim vijestima, oporba je dočekala s podsmijehom. Stručnjaci tvrde da je to nemoguće provesti, a da se ne zađe u područje cenzure.
Vladinu najavu da, zajedno s drugim članicama Europske unije, kreće u borbu s lažnim vijestima i dezinformacijama oporba je dočekala s podsmijehom. Stručnjaci tvrde da je u današnje vrijeme to nemoguće provesti, a da se ne zađe u područje cenzure.

Tko proizvodi lažne vijesti i tko se protiv njih treba boriti? Tema je to bila emisije U mreži Prvog, u kojoj su gostovali: komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, zamjenica glavnog urednika Nacionala Orhidea Gaura Hodak i Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti.
 
Zamjenica glavnog urednika Nacionala kaže da je začuđena pitanjem nekih kolega - zašto su uopće objavili tekst ako su znali da je riječ o lažnoj vijesti.

- Mi nismo prikazali ovu temu kao sliku, kao nešto što se dogodilo, nego smo prikazali pozadinu tog događaja koja je ozbiljna i zabrinjavajuća, ističe Gaura Hodak i dodaje kako je priča mnogo šira od samih lažnih vijesti.

- Dakle, upravo se ovakvim primjerima možemo boriti protiv lažnih vijesti, ali i protiv kriminala jer ovdje je priča zapravo o kriminalu. Oni koji su to priredili uložili su velik trud i počinili su prije svega kazneno djelo za koje ja sada nemam opis, ali u svakom slučaju riječ je o falsificiranju i djelu ugrožavanja ugleda neke osobe, ističe Gaura Hodak.

Ističe kako je tu riječ o udaru na ministra i potpredsjednika Vlade i to bi, da je istina, destabiliziralo cijelu Vladu.

- U Nacional je došao izvor za kojeg se smatralo da je relevantan i ozbiljan. Rekao je da su to stvarne fotografije i da je, da bi došao do tih fotografija, zapravo u strahu za svoj život i za sigurnost. Na nama je bilo da odlučimo kako ćemo dalje postupati. Ne možemo takav materijal uzimati a da ga ne provjerimo. Tijekom istraživanja došli smo do spoznaje da je to snimljeno u Srbiji. Sama činjenica da je snimljeno u Srbiji već otvara pitanje mogućnosti da to nije istina, ističe Gaura Hodak.

Ministar Tolušić rekao je da je znao za te fotografije i da je odlučio više-manje prijeći preko toga, ali nije ih očekivao u medijima.

- Čuo je da postoje, ali nije ih vidio. Mi smo naravno kontaktirali i ministra Tolušića. Nije bilo moguće službenim kanalima to provjeriti. Međutim, neformalnim putem saznali smo da je i SOA u međuvremenu došla do tih fotografija i da su oni napravili rekonstrukciju. Paralelno s time i mi smo provjeravali jesu li te fotografije autentične. Prvu provjeru napravio je naš informatičar, kaže Gaura Hodak.

- Oni koji su napravili tu montažu, napravili su nekoliko pogrešaka koje su uočljive ako se pažljivo promata, naglašava Gaura Hodak.

Kanižaj ističe kako se po tome vidi ozbiljnost te priče i kako je to očekivano s obzirom na sve novo što smo dobili u tehnologiji i sve što smo vidjeli posljednjih stotinu godina u povijesti manipulacija.

- Zapravo ja sam ovo očekivao, ovakav tip provokacija, i puno prije. Samo što je ovo jako ozbiljno. Dakle, ovdje je riječ i o kaznenom djelu i o narušavanju ugleda i časti, javnom sramoćenju, kleveti. Ali kada gledamo malo šire tu priču, tko će od nas moći provjeriti takav tip informacija i na koji način, ističe Kanižaj.

- U takvim situacijama i vlade i političari prvo što pomisle - idemo donijeti neki novi zakon koji će riješiti te probleme. Ali u ovom konkretnom slučaju mi možemo riješiti tek posljedice. Ja mislim da mi puno više moramo govoriti o tome što možemo napraviti prethodno u prevenciji, u edukaciji, u tome da jednostavno svi kao društvo kažemo da je ovo apsolutno neprimjereno bez obzira o kome se radi, naglašava.

Jedno MTI-jevo istraživanje pokazalo je da lažna priča doseže broj od 1500 ljudi šest puta brže nego istinita.

- Tehnologija postoji, možete napraviti ne samo fotografije, možete napraviti cijeli video. Dakle, ako se danas filmovi izmišljaju s kompjutorskim efektima, što nije problem da uzmete nekoga takvoga i da vam snimi cijeli film koji se nije dogodio, ističe Macan.

- Mislim da rijetko koji građanin može imati zaštitu koju uživaju ministri i potpredsjednik Vlade, odnosno predsjednik Vlade. Koliko shvaćam, cijela priča je pokrenuta i nekoliko dana ranije, dakle netko je odradio svoj posao. Ono što je SOA rekla jučer u priopćenju, njihov posao je i protuobavještajna zaštita, ali nažalost, to si jedino mogu priuštiti dužnosnici. Svaki drugi obični građanin ili neki biznismen jednostavno je izložen mogućnosti, naglašava.

- Ako imate slučaj da netko pokušava ucijeniti potpredsjednika Vlade, ako mu netko prije sedam mjeseci kaže postoje slike, a slike ne izađu. Dakle, očigledno su mu ostavili neki prostor da on nešto riješi. Onda je to uistinu posao za službe i za kazneni progon ako sve stoji što se kaže, ističe Macan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!