11:03 / 20.10.2020.

Autor: V.K./Studio4/IMS/HRT

Gazić: Medicinske sestre i tehničari su na rubu snage

-

-

Foto: - / -

Mario Gazić, predsjednik Komore medicinskih sestara i tehničara, naglasio je da zabrinjavaju najave broja zaraženih idućih dana zbog kapaciteta zdravstvenog sustava i mogućnosti hospitalizacije bolesnika.
Mario Gazić, predsjednik Komore medicinskih sestara i tehničara, u emisiji "Studio 4" naglasio je da zabrinjavaju najave broja zaraženih idućih dana zbog kapaciteta zdravstvenog sustava i mogućnosti hospitalizacije bolesnika.

➡️
COVID-19 - iz minute u minutu
➡️ Epidemiolog Kolarić: Uz ovakvo ponašanje mogli bismo izgubiti kontrolu
➡️ Lauc: Zagrepčani, blizu smo vrhunca epidemije, ostanite doma

- Nadamo se da neće doći do broja od 2500 zaraženih u danu, zato što će zdravstveni sustav doći do ruba pucanja, rekao je.

Istaknuo je kako u zdravstvenom sustavu radi 20 tisuća medicinskih sestara, a nedostaje ih 4 i pol tisuće već sada bez pandemije u normalnim radnim uvjetima.

- Sva skrb počiva na entuzijazmu medicinskih sestara i tehničara koji su svakodnevno na prvoj crti, naglasio je i dodao kako im se prekovremeni rad u većini slučajeva plaća, ali kako nije problem u plaćanju, nego u manjku ljudi koji odrađuju ogroman posao.

- Sestre su na rubu snage, zato što ih mnogo ide u samoizolaciju ili su zaražene pa onda ostale moraju odrađivati posao, istaknuo je.

Gazić je rekao kako medicinske sestre u Covid centrima rade u otežanim uvjetima. One se oblače u zaštitnu odjeću s maskom i dolazi u kontakt s oboljelima.

- Četiri sata je u toj opremi, nakon toga je skida, prozračuje se, a na njeno mjesto dolazi nova ekipa sestara. Sestre su potpuno iscrpljene. One kao da rade četiri sata u ronilačkom odijelu, rekao je.

Naglasio je kako su zdravstveni radnici majstori improvizacije. Zaštitna oprema dolazi iz Kine, zato što je oni jedini proizvode, i masa opreme nije prilagođena stasu Europljana, ali sestre i dalje rade i trude se svakodnevno, rekao je.

- Postoje najave da će se organizirati brzi tečajevi za osposobljavanje liječnika i sestara za liječenje u intenzivnoj njezi, ali trebamo napomenuti da svaka sestra koja radi na intenzivnoj njezi mora proći godinu, dvije, tri da bi bila sposobna raditi te smatram da su brzi tečajevi krajnja mjera do koje nitko ne želi da se dođe, istaknuo je Gazić.

Što se tiče upotrebe šatora, ako broj zaraženih eskalira, Gazić je rekao da je pitanje imamo li tko će raditi u njima, ali se nada da Hrvatska neće doći u tu fazu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!