14:49 / 09.09.2021.

Autor: Studio 4 /UMS/HRT

Gazić: Medicinske sestre i dalje odlaze, a već nam ih 4000 nedostaje

Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara

Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara

Foto: Studio 4 / HRT

Kada strepimo koje će posljedice na zdravstveni sustav imati situacija s koronavirusom, zabrinjava i činjenica da nam nedostaje medicinskih sestara. Hrvatska komora medicinskih sestara uputila je otvoreno pismo kao krik u pomoć za rješavanje ovog kroničnog problema, a predsjednik Komore Mario Gazić, u emisiji Studio 4 je rekao kako to nije jedini njihov poziv na osvještavanje javnosti. 


U sustavu nedostaje 4 tisuće medicinskih sestara

U sustavu nedostaje 4 tisuće medicinskih sestara

Foto: Studio 4 / HRT

- Sve analize koje smo radili u proteklom razdoblju nam govore da nedostaje 4000 medicinskih sestara samo u bolničkom sustavu, a to je između 15 i 20 posto od onih minimalnih uvjeta. Stalni problem je i što medicinske sestre odlaze iz Republike Hrvatske. Očekivali smo da će se u ovoj COVID krizi taj broj možda smanjiti zbog otežanog odlaska u inozemstvo, međutim taj je broj ostao isti, kaže Gazić.

Nekoliko je problema što postoji manjak medicinskih sestara, ističe Gazić. Za početak, upisne kvote u medicinske škole mnogo su niže nego proteklih godina. Kao glavni razlog odlaska medicinskih sestara u inozemstvo navodi radne uvjete, a zatim i plaću. 

Radni uvjeti u Hrvatskoj lošiji nego u Njemačkoj i Austriji

- Ako dvije sestre rade na 30 bolesnika kod nas, a u Njemačkoj i Austriji rade dvije na 7 do 10 bolesnika, onda su ti radni uvjeti kod nas mnogo lošiji. Kad uzmemo da rade s tim nedostatkom sestara, normalno da su iscrpljene, pogotovo u ovoj COVID krizi. To je jedan od vodećih razloga zašto odlaze raditi negdje gdje mogu odraditi svojih 8 sati i živjeti nekim normalnim životom. Plaće su mnogo veće i mi ne možemo parirati zapadnim zemljama, ali osnovni razlozi zbog kojih odlaze su uvjeti rada, napominje Gazić i dodaje kako su najveći problem primorske klinike, od Rijeke, Splita, pa do Dubrovnika.

Gazić kaže kako je Komora još prije 2 godine uputila proglas hrvatskog sestrinstva Ministarstvu zdravstva, gdje su navedeni svi problemi. 

- Stalno upozoravamo i tražimo, ali država je uvijek spora. Sestre su svojim svakodnevnim radom sve više iscrpljene – postoji granica do koje će se moći ići, objašnjava te ističe da su sestre i usred COVID krize nastavile raditi svoj posao na najbolji mogući način. 

Što se cijepljenja tiče, kao i činjenice da neke medicinske sestre još uvijek odbijaju primiti cjepivo, Gazić napominje kako su medicinske sestre profesionalci koji moraju prihvatiti znanstvenu činjenicu da je cjepivo ono što će nam pomoći da se izvučemo iz trenutačne krize. 

Zdravstveni sustav počiva na entuzijazmu djelatnika

Za hrvatski zdravstveni sustav, kaže kako počiva na entuzijazmu njegovih djelatnika. 

- Pogotovo medicinskih sestara i liječnika kojih nedostaje. Naš je problem da već 20 zadnjih godina idemo u neke reforme zdravstva, uvijek su to neki pokušaji. Ovaj put je neodrživ, moramo nešto promijeniti i staviti sve na papir, i naše građane obavijestiti. Morate računati da u smanjivanju troškova ne smijete zakinuti građane za njihovu zdravstvenu zaštitu koja im pripada po zakonu, napominje Gazić.

Kaže kako su problemi poput onih u sektoru sestrinstva rješivi u roku od 2 mjeseca. 


- Imate vrlo lagane stvari koje se mogu riješiti, samo treba biti dovoljno volje i želje da se riješe, kaže i dodaje kako je problem što su medicinske sestre uvijek na marginama, iako su mnoge od njih danas visoko obrazovane i sposobne preuzeti velik dio poslova s liječnika na sebe. 

- Hoće li to zdravstvo iskoristiti, to je na državi i na Ministarstvu, kaže. I dodaje da ono što je bitno je čuti glas sestrinstva, prihvatiti ih kao ravnopravne partnere u bilo kojem dijelu zdravstvenog sustava, prihvatiti njihove zahtjeve, a to su zahtjevi struke, da bi sutra svima nama bilo bolje, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!