Gdje će Zagreb odlagati glomazni otpad?

30.10.2021.

07:17

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/IMS/HRT

Glomazni otpad

Glomazni otpad

Foto: Dnevnik / HRT

Novi problem za zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića - za nekoliko dana istječe ugovor koji je Grad sklopio s tvrtkom Unija nova iz Sesvetskog Kraljevca, koja je privremeno zbrinula 480 tona glomaznog otpada.

Utrka s vremenom sve je neizvjesnija, kao i mjesto na kojem će Grad Zagreb odlagati nakupljeni glomazni otpad. Prema ugovoru hrpe u Sesvetskom Kraljevcu moraju nestati za 48 sati.

- Ide dinamikom koju smo predvidjeli da će ići. Radi se o nekih 500-tinjak tona, iako su naši kapaciteti puno veći, ali nismo dozvolili daljnje navažanje iz razloga što nam treba prostor, rekla je Valentina Keblar, direktorica tvrtke Unija nova.

Stanovnici su od prvog dana nezadovoljni što je toliki glomazni otpad završio u njihovu naselju. Najavili su da će se sutra okupiti kako bi se uvjerili da je odvezen.

- Ne znam gdje će sada ovo odvesti, da se ne bi slučajno dogodilo da nekakvo trajnije rješenje nađe negdje u Sesvetskom Kraljevcu ili bilo gdje na području Sesveta - to ne želimo, rekao je Marko Blažević, predsjednik Mjesnog odbora Sesvetski Kraljevec (Most).

- Pušemo i na hladno. Imamo situaciju s nekim drugim firmama, da ih sada ne imenujem, koje nam stvaraju neugodne mirise i ljudi su, ja bih rekao, preoprezni, rekao je Dinko Kremić, stanovnik Sesvetskog Kraljevca.

U Gradu poručuju da će se ugovor poštovati. Samo su danas kamioni Čistoće odvezli gotovo 80 tona.

- Već sutra, dakle 30. listopada, sav glomazni otpad bit će odvezen i prevezen na jakuševečki plato, rekao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreba.

Upravo je to mjesto na kojem će se i ubuduće glomazni otpad razvrstavati.

- Ja se nadam kroz mjesec, mjesec i pol da ćemo ishoditi sve potrebne dozvole za izmijenjeni tehnološki proces na jakuševečkom platou koji uključuje drobilicu, dodao je Korlaet.

Trenutačna situacija ne bi trebala utjecati na građane, poručuje, iako su pretrpani otpadom; reciklažna dvorišta rade, a glomazni otpad prikuplja se i dalje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!