16:37 / 22.10.2018.

Autor: HRT

Gdje i što kome buči i kako to riješiti?

-

-

Foto: - / -

Petlja Držićeva-Slovonska mjesto je pri vrhu prioriteta, prema indeksu buke u Zagrebu.
I bukom se može upravljati, i to strateški. Gdje i što kome buči i kako to riješiti trebao bi pokazati Akcijski plan za upravljanje bukom. A prva faza je snimanje karte buke.

Na terenu su inženjeri, djelatnici tvrtke koju je Grad Zagreb angažirao u poslu mjerenja i tretiranja buke.

Na pročeljima najbližih objekata koji gledaju na Slavonsku aveniju prekoračenje tijekom noći je oko 15-20 dB, ističe voditelj projekta izrade strateške karte buke Alan Štimac

Petlja Držićeva-Slovonska mjesto je pri vrhu prioriteta, prema indeksu buke u Zagrebu.

Pokretni terminal za praćenje razine buke mjeri četiri metra iznad tla. Drugačijim mjerenjem utvrđuju se najugroženija područja, a među njima su ponaprije viši katovi.

"Imamo dopuštene razine buke koje slijede iz preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Na temelju njih se procjenjuje, prema rezultatima karte buke, postoji li prekoračenje dopuštenih razina buke", objašnjava Štimac.

Dio rješenja su i takozvani bukobrani, to jest, zidovi za zaštitu od buke.

Upravo jedan takav sanja Nadica Ključarić iz Četvrtog maksimirskog naselja. U njezinu susjedstvu problem su vlakovi, a ne cesta. Nadica je pisala dopise i pozivala gradske vlasti, no stanari i dalje pate od buke vlakova.

Što se ceste tiče, zidovi za zaštitu od buke samo su dio rješenja. Ono pravo bila bi ugradnja takozvanog "tihog asfalta" jer najviše buke ne stvaraju motori, nego zvuk kotrljanja kotača.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!