08:19 / 30.07.2019.

Autor: T.V./HRT

Gdje se točno dogodila nesreća u kojoj je stradala mlada Austrijanka?

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zbog oprečnih informacija koje su se u javnosti pojavile o točnoj poziciji nesreće u kojoj je smrtno stradala Verena Heinz, nadležne službe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva unutarnjih poslova provode dodatne očevide i izvide.
Austrijanka Verena Heinz (28) poginula je u Malinskoj na otoku Krku kada je na nju naletio gliser. U trenutku nesreće mlada turistica s ocem se kupala i ronila na dah te je imala ronilačku bovu promjera jedan metar.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture isti je dan izvijestilo da je austrijska državljanka stradala “na poziciji 300 metara od obale, ispred mjesnoga hotela u Malinskoj, gdje je motorna brodica tijekom plovidbe udarila kupačicu, koja je nedugo potom preminula”. Prema informacijama koje je dalo to Ministarstvo, počinitelj te teške pomorske nesreće voditelj je motorne sportsko-rekreativne brodice, državljanin Republike Hrvatske, koji je tijekom plovidbe kroz kupališni pojas udario u kupačicu te joj nanio teške, za život opasne ozljede.

U trenutku nesreće plaža je bila prepuna kupača. Prema riječima očevidaca, nesreća se dogodila mnogo bliže obali, a ne na 300 metara, kako se navodi u službenom priopćenju Ministarstva.

Djevojčin otac Dieter Heinz u austrijskim je medijima također iznio drugačiju verziju događaja od one službene. Tvrdi da su zaronili puno bliže obali, na 15 metara dubine. Ističe kako je Verena bila iskusni ronilac, instruktor ronjenja kao i on. Kaže da je vozač brodice iznenada promijenio smjer i krenuo ravno na njih te da nisu uspjeli reagirati.

Zbog tih oprečnih informacija uputili smo upit Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture o rezultatima očevida, odnosno, istrage koja se provodi u Malinskoj.

Iz Ministarstva su nam odgovorili da upravo zbog činjenice da očevici navode različite pozicije ove nesreće nadležne službe tog Ministarstva i Ministarstva unutarnjih poslova provode dodatne očevide i izvide u cilju utvrđivanja točnog mjesta nesreće. O rezultatima će, kažu, izvijestiti javnost kad istraga završi.

Odgovor Ministarstva mora, prometa i infrastrukture donosimo u cijelosti: 

"Upravo u cilju točnog informiranja javnosti, koja je s pravom senzibilizirana nesretnim događajem smrtnog stradavanja V.H. (rođena 1991. godine), državljanka Republike Austrije, ističemo da se provode aktivnosti u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti koje su prethodile, dovele i rezultirale ovom teškom pomorskom nesrećom u moru, kod Malinske. S tim u vezi ističemo da je gotovo odmah po dojavi o ovoj nesreći pokrenuta i dalje je u tijeku među-resorska suradnja inspekcijskih službi Uprave sigurnosti plovidbe, u resorskoj nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te istražnih tijela Ministarstva unutarnjih poslova, a cijelo vrijeme trajanja službenih postupanja informacije o ovom slučaju prikupljaju i službenici Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci.

Očevidne i istražne radnje provode se, uz sve ostale aspekte i s ciljem utvrđivanja točne pozicije na kojoj se dogodila ova pomorska nesreća. Naime, informacije prikupljene u početnoj fazi očevida odmah su službeno komunicirane prema javnosti, koja je obaviještena o počinitelju, žrtvi i poziciji nesreće. No, s obzirom da su u daljnjem tijeku očevidnog postupanja od strane očevidaca nesreće komunicirana različita viđenja pozicije pomorske nesreće, nadležne službe ovog Ministarstva i Ministarstva unutarnjih poslova provode dodatne očevide i izvide u cilju utvrđivanja ove informacije, o čemu će zainteresirana javnost biti detaljno izvještena po okončanju očevidnih i istražnih postupanja."

Kako bi se ovakve nesreće u budućnosti izbjegle, još jednom upozoravamo na pravila glisiranja na moru.

Prema propisima, dalje od sto metara ne smiju ni kupači, ni ronioci, ni zračni jastuci, dok je glisiranje zabranjeno na udaljenosti manjoj od tri stotine metara od obale. Kazne za nesavjesne sudionike u pomorskom prometu iznose od 500 do 10 tisuća kuna.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!