Gdje su mogući najjači potresi?

12.03.2021.

08:59

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Seizmolog Krešimir Kuk

Seizmolog Krešimir Kuk

Foto: DJH / HRT

Činjenica je kako je globalno malo pojačana potresna aktivnost, ali to se uvijek tako događa. S obzirom na događaje na Banovini i u Zagrebu prošle godine, rekao je kako su ljudi u Hrvatskoj postali osjetljiviji na potrese i pojačano prate globalnu situaciju, rekao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, seizmolog Krešimir Kuk.

Na konstataciju voditeljice Doris Pinčić kako je otprilike izračunato da je najveći mogući potres kod nas onaj od 7 stupnjeva po Richteru, i to na području Dalmacije, seizmolog Krešimir Kuk je potvrdio kako to vrijedi za područje južnog priobalja, područje Dubrovnika.

- Cijela južna Dalmacija je seizmički najugroženija, dodao je. Tamo su mogući najjači potresi na našim prostorima, zaključuje. 

Nema straha od aktiviranja vulkana

Odbacio je mogućnost da se pomicanjem tektonskih ploča kod nas mogu aktivirati vulkani.

- Mi nismo na izravnom kontaktu tektonskih ploča i to je dobro i zato nisu najjači potresi kod nas, rakao je Kuk.

Opisujući tektonske ploče, rekao je kako su to "ogromne strukturne jedinice", a na području Zemlje ih je šest ili sedam najvećih i još puno manjih.

Kako nastaje potres? 

Zbog procesa u u unutrašnjosti zemlje te se ploče pomiču i stalno međudjeluju, dolazi do sila između njih. Sile tvore napetosti, napetosti akumuliraju energiju i onda kad se ta energija ostlobodi to nam se onda valovima širi. To je zapravo potres, opisao je Kuk fenomen koji ledi krv u žilama.

Obnova dok se još trese

Ono što ljude koji su kod nas pogođeni potresom najviše zanima jest obnova njihovih domova, ustvrdila je voditeljica Doris Pinčić, upitavši seizmologa Kuka je li pravo vrijeme za to, s obzirom na stalna podrhtavanja tla.

- To je jako teško pitanje i ja ne znam odgovor na to niti to znaju seizmolozi. Koliko su izravno ugroženi radnici koji tamo rade, to je nešto što treba procijeniti širi krug ljudi. Generalno rečeno treba, mora se započeti s obnovom, zaključio je Kuk.

Seizmička aktivnost slabi

Seizmička aktivnost slabi. Ona će dakako još trajati mjesecima, ali jači potresi nisu više toliko česti i to treba imati u vidu, ulio je tračak optimizma u more briga pogođenih potresima.

- Dosta instrumenata smo rasporedili na petrinjsko područje i mi ćemo još dugo vremena bilježiti potrese koje samo instrumenti osjete. To je puno značajnih podataka koji će se koristiti u desecima sljedećih godina i dat će bitne rezultate, naveo je.

O fenomenu pojavljivanja rupa rekao je kako je riječ o geološkim pojavama potpomognutima gibanjima tla, a povezane su sa sastavom tla i djelovanjem podzemnih voda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!