Gdje umire bura?

06.02.2022.

13:56

Autor: Ivana Nežić/More:Pula/HTV

Bura, pokretač Sredozemlja

Bura, pokretač Sredozemlja

Foto: More / HRT

Postoji ona narodna "Čuvaj se senjske bure i brkate cure". I uistinu se treba čuvati senjske bure, mjesta u kojemu se, reći će naši stari, rađa. Strmovito se spušta niz obronke, poput slapa.

Sve je više vole i lovci na oluje. Maja Kraljik za dobar je kadar naučila meteorologiju i geografiju, sve kako bi za burnoga dana mogla uloviti snježne Alpe koje se čine tako blizu.

- Morala sam tražiti za neke pozicije određena brdašca, kojih u Istri nema puno. Čekala sam zalaske gdje su pod najboljim kutom sunca obasjane Alpe, kaže Maja za HTV-ovu emisiju More.

Iz Senja, grada u kojemu se bura rađa, ekipa emisije More otišla je u onaj u kojem umire - Trst, talijanski grad vjetra.

Za vrijeme njihova posjeta gradu nije bilo bure, osim u malom slatkom muzeju. Toliko je važna za ovaj grad, da je Rino Lombardi, istinski zaljubljenik u ovaj vjetar, odlučio otvoriti muzej. Šali se pa ga naziva najneurednijim muzejom na svijetu. Ali to je - bura.

- Bura je poznata u našim krajevima, to je vjetar bez granica, zato mi je jako drago što je došla Hrvatska televizija jer je to naš zajednički vjetar, kaže Rino, osnivač "Museo della Bora" u Trstu.

Od starih razglednica u Trstu koje vjerno prikazuju tršćansku buru, preko predmeta koje je bura uništila, konopa koji su služili kao rukohvati na ulicama grada, do izloga prepunog naizgled običnih boca, koje pak love vjetrove iz cijelog svijeta.

Tršćani su zbog bure 1960. jedva hodali ulicom. Ribari nisu izlazili iz svojih usidrenih brodica u zaljevu, muškarci su držali žene da ne odlete. A najjači udar bure zabilježen je 1954., kad je zapuhala 171 kilometar na sat.

Zašto je toliko jaka baš u Trstu?

- Zbog nečega što se naziva "vratima bure". To su mjesta na kojima se vjetar uspijeva svom svojom silinom obrušiti prema moru i baš u Trstu ima takvih mjesta. Riječ je o vjetru koji se silovito spušta prema moru, objašnjava Paola Del Negro, znanstvenica iz Nacionalnog instituta za oceanografiju i eksperimentalnu geofiziku.

A zašto se kaže da u Trstu umire? Del Negro kaže: Najvjerojatnije zato što je upravo Trst posljednji grad ovdje na sjeveru u kojemu se bura toliko jako osjeća.

- Trst se nalazi u srcu Europe gdje se miješaju kontinentalna i mediteranska klima. To stvara jake i posebne meteorološke uvjete, dodaje znanstvenica.

Bez bure ne bi bilo ni Jadrana ni Mediterana kakve poznajemo. Ona stvara morsku maglicu, slana i gusta morska voda pada na dno, a u Jadran ulazi lakša i manje slana voda iz Egejskoga mora. Tako voda cirkulira, a naš Mediteran živi jer se gotovo isto događa i na obalama Francuske. Bura je pokretač Sredozemlja.

Pogledajte reportažu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!