15:25 / 23.02.2019.

Autor: Anamarija Horvat Šantl/E.L.S./HRT

Gdje zbrinuti ostatke iskorištenoga ulja?

-

-

Foto: - / -

Prekom je prikupio sve potrebne dozvole i pilot-projekt provodit će se do kraja godine. Za prelošku srednju školu osim praktične, to ima i drugih dobrobiti - učiti djecu da budu savjesni.
Iako stručnjaci ističu da prženje na ulju nije najzdravije, ulje je i dalje nezaobilazna namirnica u većini kućanstava. S obzirom na preporuku da se treba upotrijebiti samo jednom, vrlo brzo postaje - otpad. I ulazi u kategoriju otpada koji se mora skupljati odvojeno te skladištiti u odgovarajuće spremnike. Dodatno opterećenje za potrošače. No ne mora biti tako ako se ponudi pravo rješenje.

Ulje kao namirnicu gotovo svakodnevno upotrebljavamo. Kućanstva mjesečno troše i do dvije litre jestivoga ulja. U restoranima, vrtićima, školama još i više. No već nakon jedne upotrebe ono postaje otpad koji kao takav treba zbrinuti.

Da bi se uopće moglo dobro zbrinuti, trebalo je ponuditi rješenje. Pa je preloško komunalno poduzeće prošlu jesen počelo pilot-projekt prikupljanja otpadnog jestivog ulja. Korisnicima su podijelili posebne plastične spremnike, za sada 350. Nakon što ih napune, korisnici ih sami odvoze na fiksno ili mobilno reciklažno dvorište.

Reakcije su dobre, spremnici  se pune, iz GKP-a Prelom očekuju da će skupiti oko 20 tisuća litara otpadnog jestivog ulja, za koji već imaju i kupca - susjedi Slovenci i Austrijanci.  Prerađuju ga u biodizel i mirisne svijeće.

- U Hrvatskoj nam nude 500 kn, a u Austriji 500 eura, pa je to velika razlika - kaže Siniša Radiković, direktor GKP Prekom.

Osim kućanstava, spremnike mogu dobiti i restorani, vrtići, škole. Prekom je prikupio sve potrebne dozvole i pilot-projekt provodit će se do kraja godine. Za prelošku srednju školu osim praktične, to ima i drugih dobrobiti -  učiti djecu da budu savjesni.

- Mi učenicima već od prvog razreda usađujemo odnos prema otpadu. To nije otpad, to je materijal koji se može reciklirati. Od plastike, metalnog otpada, paprira, biorazgradivog otpada i evo u zadnjem slučaju ulja - objašnjava Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog.

Ta je usluga kao i spremnici za otpadno ulje besplatna. Prelog već godinama prednjači u odvajanju otpada. Udio odvojenog otpada se čak i povećao, na više od 62%. Rezultat je to osiguravanja uvjeta raznim uslugama i edukacija o tome kako biti savjestan potrošač.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!