14:29 / 10.09.2018.

Autor: P.F./Hina/HRT

Geodetski uredi jednostavnije i brže do podataka za elaborate

Foto: arhiva, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: arhiva, Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U rad je pušten sustav digitalnog geodetskog elaborata. To za poduzetnike, investitore i građane znači da neće više biti čekanja ispred katastarskih ureda.
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar je u Središnjem uredu Državne geodetske uprave pustio u rad sustav digitalnog geodetskog elaborata.

Geodetski uredi od danas mogu jednostavnije i brže dobivati podatke potrebne za izradu elaborata. Zahvaljujući digitalizaciji znatno će se ubrzati i rad katastarskih ureda, a cijeli bi sustav trebao pojeftiniti, rekao je Štromar. 

Naglasio je kako to za poduzetnike, investitore i građane znači da neće više biti čekanja ispred katastarskih ureda. Uspostavom tog sustava ovlaštene geodetske tvrtke više neće trebati odlaziti u katastarske urede, nego će iz svog ureda u potpuno digitalnom okruženju sve podatke moći preuzeti on-line u bilo koje vrijeme, rekao je Štromar.

Ta će usluga olakšati rad ne samo struci, već i rasteretiti službenike u katastrima koji će se moći angažirati na ostalim poslovima, što će pridonijeti podizanju kvalitete katastarskih podataka. Sustav će zbog toga posredno utjecati na interes vlasnika nekretnina i budućih investitora, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!