Geto: Učinit ćemo sve kako HEP ne bi bio upropašten

31.03.2023.

Zadnja izmjena 19:47

Autor: HRT/Hina/J.L.

Strukovni sindikat radnika HEP-a bezupješno zatražio sastanak s Upravom

Strukovni sindikat radnika HEP-a bezupješno zatražio sastanak s Upravom

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Čelnici Strukovnog sindikata radnika HEP-a Tehnos okupili su se ispred zgrade Hrvatske elektroprivrede kako bi izrazili nezadovoljstvo što ih Uprava ne prima na razgovor. Traže povećanje plaće od 15%, a njihov zahtjev potpisalo je 4000 radnika, odnosno trećina ukupnog broja zaposlenih. HEP je u priopćenju poručio da su njihove aktivnosti kontraproduktivne te da dijalog vode samo s reprezentativnim sindikatima.  Strukovni sindikat radnika Hrvatske elektroprivrede - Tehnos na konferenciji za novinare poručio je - "Ignoriranje mišljenja više tisuća radnika nije opcija". 

Zbog sve većeg nezadovoljstva radnika, sindikat Tehnos je prije malo više od mjesec dana pokrenuo "Inicijativu za dostojno i povećano vrednovanje rada u HEP grupi" koju je potpisalo oko 4000 radnika.

Iz Sindikata su komentirali i najavu dokapitalizacije HEP-a.

- Mi smo ovdje zbog nas radnika, više tisuća ljudi koji će učiniti sve u budućnosti kako naše poduzeće, a HEP je sigurno hrvatska zlatna koka, ne bi bilo upropašteno zbog loših političkih i poslovnih odluka. Ako me pitate za 900 mil. eura potpore, ja ću vas pitati što je rekao poslodavac i Uprava na to. Oni šute, a ako daju odgovore, nemušti su. Oni su ti koji potpisuju odluke, ne mogu se vaditi na odluke Vlade. Znači, je li to u redu, koliki su gubici, jesu li te mjere dovoljne, trebate pitati upravu, a kada saznamo što će biti, onda ćemo se možda očitovati o tome jesu li mjere Vlade u redu ili nisu, izvijestio je predsjednik toga sindikata Denis Geto na konferenciji za novinare ispred Uprave HEP-a.


Izaslanstvo strukovnog sindikata Tehnos pokušalo je Upravi HEP-a uručiti "Inicijativu za dostojno i povećano vrednovanje rada u HEP grupi" kojom traže 15%-tno povećanje plaća od 1. svibnja, odnosno odmah, te brisanje najnižih koeficijenata, no oni ih nisu htjeli primiti.

- Tražimo da Uprava utvrdi popis poslova i kriteriji za napredovanje. Prosječna plaća u HEP-u je oko 9000 kuna, no za radnike, primjerice montere, kreću se od 5500 do 6000 kuna. S obzirom na to da je Uprava HEP-a ignorirala zahtjev za sastanak, iz sindikata su sami odredili termin u kojem će predstavnici radnika doći i uživo iznijeti zahtjeve, no to i nije omogućeno, rekao je Geto.

Ustvrdio je kako plaća zaposlenika HEP-a kontinuirano realno pada i dodao da iako ne sudjeluju u kolektivnom pregovaranju rade kontinuirani pritisak, odlučili su se za inicijativu te uvesti dugoročne promjene u sistematizaciji. Upozorio je na nepostojanje socijalnog dijaloga kao i da nisu dobili odgovore na svoje zahtjeve za sastankom, napominjući kako je u HEP-u ukupno zaposleno 12.000 radnika.

- Trenutno ne razmatramo mogućnost štrajka, vidjet ćemo što će reći članstvo i odlučiti što ćemo dalje, ali nećemo odustati, rekao je Geto i dodao kako očekuje da im se pridruže i ostali sindikati.

Naveo je i da Inicijativa sadrži samo dio zahtjeva. Cilj je, kazao je, spriječiti potpunu eroziju stručnog kadra i tehničkog osoblja jer nitko za postojeće plaće ne želi raditi taj posao, a to može potvrditi i poslodavac.

Predsjednik Skupštine Sindikata Tehnos Redžo Esad rekao je kako HEP-ovi monteri po svim vremenskim uvjetima u bilo koje doba dana i noći izlaze na teren i da je za taj posao potrebno višegodišnje iskustvo. Ustvrdio je da je menadžment tvrtke prenapuhan i da njihove plaće podižu ukupan prosjek.

Mikulić: Ne želimo politizaciju


U ime reprezentativnog Nezavisnog sindikata radnika HEP-a predsjednica Sonja Mikulić rekla je da 17. travnja trebaju započeti pregovori te dodala da je HEP uređen sustav i da se ne može dopustiti kaos. Njegovi su zaposlenici na svojim radnim mjestima te ne voli, kaže, kada netko poput vodstva Tehnosa prijeti iskapčanjem struje radi plaća.

- Ne želimo politizaciju, poručila je napominjući kako je Geto visokopozicioniran u Radničkoj fronti.

- U službi smo hrvatskih građana i žalosti me kada se o nama stvara pogrešna slika. Svoja ćemo prava, kao i uvijek dogovoriti s Upravom na zakonit način, istaknula je i dodala da su Upravi već poslali zahtjeve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!