08:09 / 26.02.2021.

Autor: Studio 4/HRT/Hina/D.D.

U Hrvatskoj 505 novooboljelih, 14 preminulih

Cijepljenje najugroženijih diljem svijeta

Cijepljenje najugroženijih diljem svijeta

Foto: Heo Ran / REUTERS

Jučer je bilo godinu dana od pojave prvoga slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Vlada je najavila da će od ponedjeljka ublažavati neke od epidemioloških mjera. U posljednja 24 sata zabilježeno je 505 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 14 osoba.

Aktivnih slučajeva je 3046. U posljednja 24 sata testirana je 5071 osoba, a ukupno ih je testirano 1 332 840. 

Na bolničkom liječenju je 780 osoba, 73 su na respiratoru.

U protekla 24 sata u bolnicu su primljena 54 pacijenta i 54 su otpuštena, oporavilo se 378 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas preminule su  5503 osobe. Prosječna dob preminulih je 75 godina, riječ je o osobama s više komorbiditeta.

Koronavirus u Hrvatskoj:

➡ Od 1. ožujka se ponovno ublažavaju protuepidemijske mjere. Dopuštaju se treninzi u zatvorenim prostorima, ugostitelji će moći otvoriti terase uz razmak među stolovima od tri metra. Glazba se ne smije puštati, a radno vrijeme je moguće od 6 ujutro do 22 sata.

Ulazak u zatvoreni dio kafića moguć samo radi odlaska na toalet pri čemu su maske obavezne. Opširnije

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH najavio je da će se vrijeme karantene ponovno vratiti na 14 dana. Nove upute s indikacijama za testiranje i karantenu bit će obajavljene tijekom dana. Opširnije

➡ U posljednja tri tjedna u Koprivničko-križevačkoj županiji provodi se organizirano masovno cijepljenje. Četvrti punkt danas je Đurđevac, gdje je prvu dozu Astrazenecina cjepiva dobilo 490 osoba starijih od 65 godina te kronični bolesnici.

Interes građana za cijepljenje raste, do sada ih se javilo oko 13 tisuća. Cijepljeno je više od 2 i pol tisuće ljudi, a dvije doze primilo je njih tisuću i pol.

➡ Potvrđena 4 nova slučaja zaraze britanskim sojem u Hrvatskoj.

Podaci po županijama:

● U Gradu Zagrebu je 68 novozaraženih koronavirusom, trenutno aktivna 484 slučaja zaraze.

● U Splitsko-dalmatinskoj županiji su 62 nove osobe pozitivne na koronavirus. 

● U Požeško-slavonskoj županiji šest novozaraženih. Hospitalizirano je 14 pacijenata.

● U Karlovačkoj županiji je 45 novooboljelih, 26 ih je hospitalizirano, a dvoje je na respiratoru.

● U Krapinsko-zagorskoj županiji je 10 novih osoba pozitivnih na koronavirus, a aktivnih slučajeva je 77.  

● U Brodsko-posavskoj županiji zabilježeno je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U bolnici se liječi 41 osoba, a tri pacijenta su na respiratoru.

● U Međimurskoj županiji 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, umrla jedna osoba. Ukupno je hospitalizirano 37 pacijenata.

● U Šibensko-kninskoj županiji je 17 novih osoba pozitivnih na koronavirus.

●  U Zadarskoj županiji potvrđeno 30 novozaraženih osoba u zadnja 24 sata. Hospitalizirano je 18 pacijenata, od kojih su tri na respiratoru.

● U Varaždinskoj županiji devet novih slučajeva zaraze. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 39 oboljelih s težom kliničkom slikom, trenutno nijedan pacijent nije na respiratoru.

● U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata je devet novooboljelih osoba od covida-19. Na bolničkom liječenju ja 12 pacijenata.

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su 83 nova slučaja zaraze koronavirusom, umro je jedan 80-godišnjak. U bolnici se liječe 43 osobe. Četiri pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb, od kojih su tri na invazivnoj ventilaciji.

● U Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, umrla je 58-godišnja osoba koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge bolesti. Na bolničkom liječenju nalazi se 14 ljudi.

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji zaražene nove 22 osobe. Trenutno je u županiji hospitalizirano 27 osoba.

● U Sisačko-moslavačkoj županiji deset je novih slučajeva zaraze koronavirusom.

● U Zagrebačkoj županiji 26 novooboljelih, ozdravilo sedam osoba.

● U Osječko-baranjskoj županiji u zadnja 24 sata 32 osobe pozitivne na koronavirus. Na bolničkom liječenju nalazi se 55 osoba, a njih 9 je na respiratoru.

● U Istarskoj županiji potvrđene tri novozaražene osobe, u bolnici umrla jedna 70-godišnja covid pozitivna osoba s pridruženim kroničnim bolestima. U bolnici na liječenju su 24 osobe.

● U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 58 osoba, a dvije osobe su umrle. U bolnici se liječi 26 zaraženih, a troje bolesnika na skrbi uz pomoć respiratora.

● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji četiri nova slučaja zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata. Na bolničkom liječenju je 12 pacijenta od kojih je dvoje na respiratoru.

● U Virovitičko-podravskoj županiji petero novozaraženih osoba. Na bolničkom liječenju trenutno je 14 covid pozitivnih pacijenata.

Koronavirus u svijetu:

➡ Europska agencija za lijekove trebala bi 11. ožujka dati odobrenje za korištenje Johnson & Johnsonova cjepiva protiv covida-19, prenosi Reuters.

➡ Samo jedna doza Pfizerova i BioNTechova cjepiva protiv covida-19 smanjuje broj asimptomatskih slučajeva zaraze i mogla bi značajno smanjiti rizik od prenošenja virusa, pokazalo britansko istraživanje.

➡ Krizni stožer srbijanske vlade odustao je od petodnevnog zatvaranja svih ugostiteljskih objekata kako bi pokušao presjeći nagli skok broja novozaraženih, koji je već dva dana uzastopce veći od 3.000, te je preporučio nešto blaže mjere.

➡ Izrael je cijepio više od 50 posto stanovništva, slijedi Velika Britanija s više od 26 posto, dok je u Europskoj uniji prvu dozu primilo između 4 i 5 posto stanovnika zbog kašnjenja s isporukom cjepiva. U pojedinim europskim zemljama ponovno raste broj novozraženih.

➡ U Češkoj se nezaustavljivo širi visokozarazni britanski soj koronavirusa. Ondje pooštravaju mjere vezane za nošenje zaštitnih maski za sve starije od 15 godina. U zatvorenim javnim prostorima obvezno je istodobno nošenje dviju medicinskih ili odgovarajuće respiratorne maske.

➡ Slovenija i Mađarska produljuju dosad uvedene mjere, Poljska od subote za sve putnike koji dolaze iz Češke i Slovačke određuje dvotjednu karantenu.

➡ Gorila i dva lava iz praškog zoološkog vrta pozitivni su na covid-19, a zoološki je zatvoren jer su u zemlji na snazi mjere zatvaranja. Opširnije

➡ Bugarska odustala od cijepljenja po prioritetima zbog slabog odziva, manje od trećine ih se odlučilo se cijepiti.

➡ Cjepiva sprječavaju  pojavu simptoma kod pojedinaca, no uništavaju li virus i mogu li zaustaviti epidemiju?

Brazil dostigao brojku od četvrt milijuna umrlih od koronavirusa, suočava s novom fazom pandemije s tri puta zaraznijim inačicama virusa. Opširnije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!