GI "Narod odlučuje": Policijska ispitivanja članova i volontera

11.01.2020.

11:13

Autor: M.Š./Hina/HRT

default error photo
Građanska inicijativa "Narod odlučuje" u subotu je izvijestila da su njezini članovi i volonteri ovih dana pozivani na ispitivanje u policiju u postupku koji je DORH pokrenuo zbog krivotvorenja referendumskih potpisa.
Građanska inicijativa "Narod odlučuje" u subotu je izvijestila da su njezini članovi i volonteri ovih dana pozivani na ispitivanje u policiju u postupku koji je DORH pokrenuo zbog krivotvorenja referendumskih potpisa, ocijenivši da je riječ o političkom pritisku na građane.

- Ovih dana članovi inicijative "Narod odlučuje" pozivani su na ispitivanje u policiju u vezi kaznene prijave koju je u listopadu 2018. godine protiv inicijative podnio predsjednik HNS-a i član aktualne Vlade Ivan Vrdoljak, izjavila je ispred zgrade Državnog odvjetništva članica organizacijskog odbora GI "Narod odlučuje" Natalija Kanački.

Dodala je kako je to već drugi put da se provode ispitivanja građana koji su željeli promjene izbornog zakonodavstva te ustvrdila kako je riječ o političkom pritisku da građani "u ovoj izbornoj godini ne pokrenu još jedno slično referendumsko izjašnjavanje".

Protiv organizatora referendumske inicijative "Narod odlučuje" te "Istina o Istanbulskoj" kaznenu prijavu podnio je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, nakon što je prošle godine utvrđeno da je inicijativa za dva referendumska pitanja predala 9,9 posto nevaljanih potpisa.

Za referendumsko pitanje o izmjenama izbornog zakonodavstva predano ih je više od 40 tisuća, a gotovo jednako toliko i za drugo referendumsko pitanje koje se odnosilo na odlučivanje zastupnika manjina u Hrvatskom saboru.

Pravni zastupnik inicijative Karlo Novosel smatra, pak, da je DORH takvu prijavu trebao odbaciti bez postupanja jer je pravno i činjenično neosnovana.

- Niti jedan član organizacijskog odbora ili njezin sudionik nije i ne može biti odgovoran za provjeravanje potpisa i njihove vjerodostojnosti na potpisnim listama, ustvrdio je.

Istaknuo je da, s druge strane, DORH ne radi ništa vezano za kaznenu prijavu te građanske inicijative protiv nepoznatog počinitelja koji je nezakonito manipulirao potpisnim listama nakon što su one predane Hrvatskom saboru.

U inicijativi smatraju da je tako diskvalificirano 40 tisuća potpisa i građanima onemogućeno pravo na referendum.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!