16:10 / 28.04.2018.

Autor: I.M./Hina

GI Narod odlučuje: prikupljanje potpisa za referendum od 13. do 27. svibnja

-

-

Foto: - / -

Marija Burazer podsjetila je i da sve države Europske unije zajedno u svojim parlamentima imaju osam rezerviranih mjesta za zastupnike manjina - koliko ih ima sama Hrvatska.

Građanska inicijativa Narod odlučuje najavila je kako izjašnjavanje o referendumu za pravedniji izborni sustav počinje u nedjelju, 13. svibnja, a birači će svojim potpisom moći zatražiti raspisivanje referenduma do nedjelje, 27. svibnja.

Cilj referenduma je, kako su najavili na konferenciji za novinare u Splitu, osigurati veće odlučivanje birača o njihovim saborskim zastupnicima, veće sudjelovanje birača u izborima te smanjenje političke trgovine i korupcije. 

Inicijativa je predstavila dva referendumska pitanja:

1) Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi: Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor.
Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva.

Birač može glasovati za jednu od predloženih lista kandidata i može označiti do tri kandidata koji imaju prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas). Izabrani kandidati s pojedine liste utvrđuju se isključivo na temelju najvećeg broja preferiranih glasova. 

U svakoj izbornoj jedinici u Republici Hrvatskoj bira se najmanje 15 zastupnika. Izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija Republike Hrvatske. Broj zastupničkih mjesta rasporedit će se među izbornim jedinicama na temelju izračuna odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj.

Pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju kandidacijske liste koje su na izborima dobile najmanje četiri posto važećih glasova birača. Birači na izborima mogu glasovati: na biračkom mjestu, dopisnim ili elektroničkim putem.

Drugo referendumsko pitanje je: 2) Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.

Glavni koordinator GI Narod odlučuje Zvonimir Troskot istaknuo je kako će uvođenje tri preferencijska glasa bez praga od 10 posto osigurati da isključivo preferencijski glasovi, glasovi birača, određuju poredak na kandidacijskoj listi stranaka, odnosno tko od kandidata ulazi u Sabor. 

Isto tako, tri preferencijska glasa bez praga spriječit će predizborne koalicije kojima velike stranke uvode proizvoljno male stranke koje ne mogu same prijeći prag od  četiri posto, napomenuo je Troskot dodavši kako se do sada dogovorom šefa stranaka, na primjer HDZ-a ili SDP-a s HNS-om kandidate HNS-a stavljalo na prva mjesta na listi što je bilo jamstvo da će ući u Sabor.

Druga promjena koju donosi referendum za pravedniji izborni sustav jest, istaknuo je, omogućavanje dopisnog i elektroničkog glasovanja koje će osigurati veću slobodu u korištenju biračkog prava te veću izlaznost birača i u Hrvatskoj i izvan nje.

Ivana Bilić Antičević podsjetila je kako elektronsko glasovanje koriste mnoge države te ocijenila kako Hrvatska ima sve pretpostavke uvesti ga brzo i sigurno uporabom sustava e-građanina.

Referendumom za pravedniji izborni sustav broj saborskih zastupnika smanjit će se s najviše 160 na najviše 120, rekla je dodavši kako će se proporcionalno smanjiti i broj zastupnika manjina na najviše šest. Smatra kako će raspon od 100-120  zastupnika osigurati i racionalizaciju troškova.

Marija Burazer je ustvrdila kako se na ovaj način sprječava i politička trgovina manjinskim mandatima koja, po njezinu mišljenju, može biti korisna za neke predstavnike manjina, ali sigurno nije u interesu naših sugrađana, pripadnika nacionalnih manjina.

Podsjetila je i da sve države Europske unije zajedno u svojim parlamentima imaju osam rezerviranih mjesta za zastupnike manjina - koliko ih ima sama Hrvatska. Predstavnici GI Narod odlučuje istaknuli su kako će trebati prikupiti oko 380 tisuća potpisa.Počinje popisivanje za referendum o izmjenama izbornog sustava

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!