13:16 / 14.05.2020.

Autor: I.D./HINA

GI "Narod odlučuje" traži dopisno i elektroničko glasanje

Foto: Facebook/Narod odlučuje

Foto: Facebook/Narod odlučuje

Foto: - / -

"Održavanje dopisnog i elektroničkog glasanja, u okolnostima globalne pandemije, smanjilo bi opasnost od širenja zaraze i omogućilo da što više hrvatskih državljana koristi Ustavom zajamčeno pravo glasa, te bi povećalo legitimitet izbora."
Građanska inicijativa "Narod odlučuje" uputila je danas zahtjev predstavnicima državne vlasti i nacionalnom stožeru civilne zaštite da se na sljedećim parlamentarnim izborima omogući biračima dopisno i elektroničko glasanje.

Održavanje dopisnog i elektroničkog glasanja, u okolnostima globalne pandemije, smanjilo bi opasnost od širenja zaraze i omogućilo da što više hrvatskih državljana koristi Ustavom zajamčeno pravo glasa, te bi povećalo legitimitet izbora, ističe se u zahtjevu upućenom Saboru, Vladi, predsjedniku Republike i članovima nacionalnog stožera civilne zaštite.

- Omogućavanje što lakšeg ostvarenja biračkog prava osnovna je zadaća svake demokratske vlasti, poručuju iz Građanske inicijative.

U Europskoj uniji dopisno glasanje moguće je u 19 od 27 država članica: Italiji, Austriji, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Irskoj, Francuskoj, Portugalu, Slovačkoj, Rumunjskoj, Litvi, Luksemburgu, Nizozemskoj, Sloveniji, Španjolskoj, Švedskoj i odnedavno u Poljskoj, a u procesu njegova uvođenja su Češka i Latvija.

- Hrvatska ima sve potrebne infrastrukturne preduvjete za učinkovitu provedbu oba načina glasanja, to je dokazala i organizacija mnogih djelatnosti u državi za vrijeme pandemije koronavirusa, ističe se u priopćenju.

Ako se, prema najavama iz vladajuće koalicije, parlamentarni izbori održe u srpnju, za vrijeme pandemije, to će sigurno dodatno smanjiti izlaznost birača, a time i demokratski legitimitet izabranih saborskih zastupnika, kao i Vlade.

- Suprotno tome, cilj bi trebao biti veća izlaznost birača, jači legitimitet Sabora i Vlade te zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske, navodi GI "Narod odlučuje".

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!