12:36 / 18.09.2018.

Autor: P.F./Hina/HRT

GLAS i IDS prozvali Vladu za "orbanizaciju" Hrvatske

-

-

Foto: - / -

Vlada je okrenula leđa modernoj Europi i stala uz diktatora. Hrvatska je odlučila preuzeti mađarski i poljski scenarij, a to za Hrvatsku znači srljanje u propast, tvrdi Mrak-Taritaš.
"Orbanizacija Hrvatske" radni je naziv konferencije za novinare koju su održali GLAS i IDS. Tvrde, ako je i postojao mit o europskom HDZ-u, on je mrtav nakon prošlotjednog glasovanja u Europskom parlamentu.

Tada su zastupnici HDZ-a bili protiv rezolucije kojom se tražilo kažnjavanje Mađarske zbog kršenja liberalnih vrijednosti na kojima počiva Europa. Stoga smatraju da je Hrvatska stala uz diktatora.

Vlada je time pokazala službeni stav i jasan smjer kuda vodi Hrvatsku, okrenula leđa modernoj Europi i stala uz diktatora. Hrvatska je odlučila preuzeti mađarski i poljski scenarij, a to za Hrvatsku znači srljanje u propast, ustvrdila je predsjednica Glasa Anka Mrak-Taritaš.

Upozorila je da će napuštanje europskih vrijednosti dovesti do dodatne izolacije Hrvatske, dodatnog smanjenja neovisnosti pravosuđa i obrazovnog sustava te gušenja medijskih sloboda.

U Hrvatsku je to došlo s Tomislavom Karamarkom, a nakon njega to samo jača. Šlag na tortu dala je naša predsjednica koja je u intervjuu Kleine Zeitungu zvučala kao Orban. Ovo je trenutak u kojem treba reći dosta, kazala je Mrak-Taritaš u Saboru.

Glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza naglasio je da će IDS i GLAS biti čvrsta protuteža svim daljnjim pokušajima radikalizacije hrvatskog društva, a s druge strane čvrst jamac da se civilizacijski standardi u Hrvatskoj ne srozavaju.
Pozvao je sve progresivne snage u hrvatskom društvu, politici, medijima, civilnom društvu da dignu glas i bore se za pravnu državu, neovisno pravosuđe, slobodu medija, slobodnu znanost i obrazovanje, slobodu u punom smislu riječi.

IDS i GLAS su sve ono protiv čega se bori radikalna desnica te nisu niti hoće kapitulirati pred radikalnom desnicom, kazao je Sponza ističući da su IDS i GLAS ostale jedine liberalne oporbene stranke u Hrvatskom saboru.

Na novinarsko pitanje je li srušen mit i o europskom IDS-u s obzirom na aferu Ivana Jakovčića oko Uljanika, Sponza je kazao kako on više neće biti kandidat za Europski parlament te je pozvao DORH i USKOK da ispitaju sve vezano za Uljanik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!