11:33 / 22.05.2018.

Autor: M.M./Hina

GLAS, IDS i Pametno kritizirali referendumske inicijative

-

-

Foto: - / -

GLAS, IDS i Pametno na konferenciji za novinare najavili su da će poduprijeti SDP-ovu inicijativu za promjene Ustava koje bi trebale urediti pitanja referenduma.
Stranke IDS, Pametno i GLAS poručile su kako referendumska inicijativa Narod odlučuje koju organiziraju konzervativne udruge, žele nacionalne manjine pretvoriti u građane drugog reda te kako je riječ o dijelu šire europske priče koja desnim radikalizmom želi uzdrmati temelje moderne Europe.

Ljudi koji stoje iza inicijative Narod odlučuje žele da manjine u Hrvatskoj postanu građani drugog reda. Njihova opasna fikcija na sve drugačije i različite neće stati. Slijedi možda udar na financiranje programa za nacionalne manjine ili na prava na dvojezičnost pripadnika talijanske manjine u Istri, rekao je čelnik IDS-a Boris Miletić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Ovo je, kaže, već treći puta da se pokušava udariti na nečija prava: najprije prava seksualnih manjina, ženska prava, a sada je, ističe, došao red i na Talijane, Mađare, Srbe...
Manjine su sastavni dio hrvatskog društva, a Hrvatska je njihov dom, poručio je Miletić.

Ovu referendumsku incijativu doživljava kao napad na upravo one istarske vrijednosti koje IDS štiti - multikultularnost, suživot.

Potpredsjednica stranke Pametno Maja Vehovec ističe kako udruge okupljene oko Željke Markić manjinama žele oduzeti pravo zajamčeno Ustavom, samo kako bi promovirali sebe i sudjelovanje u vlasti jednog dana.

Hrvatski izborni sustav nije idealan i promjene su potrebne, ali ne one koja umanjuju nečija prava, poručuje Vehovec.

Pametno se, kaže, zalaže za izmjene izbornog zakonodavstva u interesu svih građana, a ne da se pod krinkom izmjene provlači ugnjetavanje manjina.

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ustvrdila je kako se referendumom vezanim za izborni zakon ne planiraju poboljšati izborni sustav već žele da se kroje liste HDZ-a kako bi u Saboru bilo više Culeja, Glasnovića te vode Hrvatsku unazad.

Uvjerena je i kako je aktualna incijativa dio šire europske priče koja desnim radikalizmom želi uzdrmati temelje moderne Europe. Ta je mreža usmjerena na ukidanje reprodutivnih prava žena, manjinskih prava i ljudskih prava, poručila je.

Pozdravila je i SDP-ovu inicijativu za promjenu Ustava u kontekstu referenduma, rekavši kako će se zalagati da referendum bude mehanizam demokracije, a ne šovinizma i represije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!