Glas poduzetnika: Tomaševićev ured obmanjuje građane u vezi s reklamnim panoima

24.02.2023.

11:54

Autor: HRT/V.G./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Građevinski propisi ne uvjetuju ograničavanje reklamnih panoa na 12 četvornih metara, koliko se traži u Odluci o komunalnom redu o kojem bi zagrebačka Gradska skupština trebala raspravljati u ožujku, poručili su iz Glasa poduzetnika dodavši da Ured gradonačelnika obmanjuje građane.


Prema tom dokumentu, svi poduzetnici na tržištu vanjskog oglašavanja moraju ukloniti sve reklamne panoe veće od 12 četvornih metara, a Ured gradonačelnika tu odluku obrazlaže usklađivanjem s građevinskim propisima, navodi se u petak u priopćenju Udruge Glas poduzetnika.

Nakon detaljne revizije građevinskih propisa, možemo zaključiti da se radi o obmani građana, jer navedeni građevinski propisi ne uvjetuju takvo ograničavanje u svim uvjetima, već isključivo u iznimnim slučajevima, i to samo na javnim površinama, ističu u Udruzi.

Napominju da Grad Zagreb ne djeluje u skladu s odlukom Visokog upravnog suda jer je oglašavanje na javnim površinama kategorizirao kao komunalnu djelatnost, iako se zapravo bave tržišnom djelatnošću zbog čega su doveli svoju gradsku tvrtku u monopolistički položaj.

Udruga Glas poduzetnika smatra da Odluka o komunalnom redu nije u skladu sa Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja koji je viši akt te obvezuje Grad na njegovu primjenu.

Nadamo se da ovakva loša odluka doista neće proći na skupštini u ožujku, da će Nacrt prijedloga odluke biti pravilno revidiran te da neće biti u suprotnosti s državnim interesima i njezinom ekonomijom, rekao je predsjednik Udruge Hrvoje Bujas pozivajući se na Ustav koji govori o slobodi poduzetništva i jednakom položaju poslovnih subjekata na tržištu.

Tržište vanjskog oglašavanja dio je tržišne ekonomije, a ne mjesto na kojem će se jednu gradsku tvrtku stavljati u monopolistički položaj, poručuju u priopćenju.

Nacrt prijedloga odluke o komunalnom redu trebao je biti jedna od tema na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine, no o njoj će zastupnici ipak raspravljati na idućoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!