12:36 / 06.12.2019.

Autor: M.Š./Hina

GLAS predložio Zakon o legalizaciji infrastrukture

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Hrvatskoj je izgrađeno oko 26.960 kilometara javnih i oko 150 tisuća kilometara nelegalnih nerazvrstanih cesta.
Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš izvijestila je u petak kako je ta stranka u saborsku proceduru uputila svoj prijedlog Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenom infrastrukturom kako bi se konačno riješio problem velikog broja takvih bespravnih gradnji.

Za takvo stanje, istaknula je na konferenciji za novinare u Saboru, odgovorne su i država, i lokalna samouprava kao i razni privatni 'graditelji'. Pojasnila je da se bespravna infrastruktura najbolje vidi kad se raskopa neka cesta, pa se ispod pronađu cijevi vodovoda, kanalizacije ili telekomunikacije koje nigdje nisu evidentirane i za koje nitko ne zna kako su se tamo našle.

U Hrvatskoj je izgrađeno oko 26.960 kilometara javnih i oko 150 tisuća kilometara nelegalnih nerazvrstanih cesta. Isto tako, iako je zakonom propisano kako su lokalne samouprave dužne voditi katastar vodova, koji je evidencija podataka o elektromagnetskim, elektroničkim komunikacijskim, vodovodnim, kanalizacijskim, toplovodnim, plinovodnim i naftovodnim vodovima.

- Prema mojim informacijama od ukupno 556 jedinica lokalne samouprave, taj katastar vodi samo njih 12, a i one vode samo za svoj prostor, što dokazuje da nemamo nikakvu evidenciju, upozorila je Anka Mrak Taritaš.

- Zakonom koji predlažu predviđa se da se sve što je do sada napravljeno legalizira i evidentira, definira se postupak ozakonjenja nezakonito izgrađenih infrastrukturnih građevina koji obuhvaća rješenje o izvedenom stanju, zahtjev za donošenje rješenja, postupak i uvjete donošenja rješenja te sadržaj rješenja o izvedenom stanju, kazala je.

Propisuje se i ustroj i vođenje katastra infrastrukturnih građevina, a očekuje se da bi se primjenom tog zakona omogućilo brže izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola, brža realizacija projekata koja do sada nije bila moguća jer su postojeće zgrade spojene na postojeću nelegalnu komunalnu infrastrukturu.

- Ako želite napraviti dobar posao, on mora biti sveobuhvatan. Omogućili smo legalizaciju bespravnih građevina, a sad treba urediti i bespravnu infrastrukturu, poručila je čelnica GLAS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!