10:22 / 20.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

GLAS: Strategija prilagodbe klimatskim promjenama je "mrtvo slovo na papiru"

Anka Mrak-Taritaš više puta tražila od Vlade da ubrza korake vezane za borbu protiv klimatskih promjena

Anka Mrak-Taritaš više puta tražila od Vlade da ubrza korake vezane za borbu protiv klimatskih promjena

Foto: Patrik Macek / Pixsell

GLAS je upozorio kako je Hrvatska među tri najugroženije europske zemlje, a Strategija prilagodbe klimatskim promjenama je "mrtvo slovo na papiru" jer Vlada ni godinu i tri mjeseca nakon njezinog donošenja nije usvojila Akcijski plan provedbe Strategije.

- Strategija prilagodbe klimatskim promjenama konačno je u Saboru usvojena u travnju prošle godine s godinama zakašnjenja. Međutim, otada stoji kao 'mrtvo slovo na papiru' jer Vlada ni godinu i tri mjeseca poslije nije usvojila Akcijski plan provedbe Strategije, kaže GLAS u priopćenju.

Poručuju kako vremena za gubljenje nemamo te ponovno apeliraju na Vladu da hitno usvoji Akcijski plan i barem krene s provedbom Strategije prilagodbe klimatskim promjenama.

U GLAS-u ističu kako ekstremne vremenske prilike i prirodne nepogode koje su ovog ljeta zahvatile razne dijelove Europe jasno govore da se borba protiv klimatskih promjena ne može odgađati niti događati polako i malim koracima.

- Hrvatska Vlada, čini se, misli da ima svo vrijeme ovog svijeta na raspolaganju i upravo odnos prema Strategiji i njezinoj provedbi pokazuje koliko ozbiljno shvaća prijetnju koju nam predstavljaju klimatske promjene, ističu u GLAS-u.

Očito, dodaju, nije posebno impresionirana niti izvješćem Europske agencije za okoliš prema kojem Hrvatska spada u skupinu od tri europske zemlje s najvećim kumulativnim udjelom šteta od ekstremnih vremenskih i klimatskih događaja u odnosu na bruto nacionalni proizvod.

Kažu i kako je Europska komisija nedavno povećala ciljeve vezane za smanjenje stakleničkih plinova na 55 posto do 2030. i usvojen je Klimatski zakon koji je obvezujući za države članice.

U GLAS-u smatraju da je Hrvatska i po tom pitanju potpuno neambiciozna do te mjere da se u nedavno usvojenoj Strategiji niskougljičnog razvoja klimatska neutralnost, koja je glavni cilj Europskog zelenog plana, spominje tek kao informacija.

Podsjećaju da je njihova saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš već više puta tražila od Vlade da ubrza sve korake vezane za borbu protiv klimatskih promjena, a predlagala je i da Sabor usvoji rezoluciju o klimatskoj krizi, jer vremena za gubljenje nemamo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!