12:22 / 27.01.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Hina/A.P.C.

Redom odbijeni amandmani oporbe

U Hrvatskom saboru odbijeni svi amandmani oporbe

U Hrvatskom saboru odbijeni svi amandmani oporbe

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Hrvatski sabor sutra glasuje o paketu zakona o socijalnoj skrbi, a predstavnici Vlade danas su u Saboru redom odbijali oporbene amandmane na nekoliko zakona, među kojima i više od 100 amandmana podnesenih na taj paket zakona, sporan za mnoge udruge i koji je Komora socijalnih radnika, nezadovoljna ignoriranjem njihovih više od 2400 komentara u javnoj raspravi nazvala "bleformom". Na prijedlog zakona o socijalnoj skrbi prihvaćeni su jedino amandmani Ljubice Lukačić (HDZ) i Silvana Hrelje (HSU).

- Riječ je o socijalnom sustavu koji skrbi o 1,6 milijuna ljudi koji žive u siromaštvu ili u riziku od siromaštva, a država je tu zakazala i odbila redom sve amandmane oporbe, ustvrdila je Sabina Glasovac (SDP), nezadovoljna zbog toga što je odbijeno i da se poveća osnovica za zajamčenu minimalnu naknadu za samce ili doplatak za pomoć i njegu osoba s invaliditetom.


- Troškovi osoba s invaliditetom su veliki. Rade često na slabije plaćenim mjestima i u društvu bi trebala biti veća osjetljivost na to kako žive, poručila je Urša Raukar Gamulin (Klub Lijevo-zelenog bloka).


Nije prošao ni zaključak Kluba SDP-a da se obveže Vladu na povećanje iznosa vaučera za ugroženog kupca energenata na maksimalno 300 kuna mjesečno.


Na prijedlog zakona o socijalnoj skrbi prihvaćeni su jedino amandmani Ljubice Lukačić (HDZ) i Silvana Hrelje (HSU).


Lukačić je predložila produljenje vremena mirovanja prava na osobnu invalidninu ili doplatak za pomoć i njegu s dva na šest mjeseci ako korisnik, primjerice, boravi u inozemstvu, te amandman kojim se otklanjanju preklapanja uvjeta za priznavanje različitih prava u sustavu socijalne skrbi.

Predložila je i da se osobama s invaliditetom omogući da same izaberu njegovatelja te da se na osobe kojima je priznato pravo na osobnu invalidninu primjene odredbe novog, povoljnijeg zakona, bez preispitivanja prava.


Prihvaćen je i Hreljin amandman kojim predlaže povećanje novčane kazne za nezakonito pružanje usluga te nezakonito sklapanje ugovora na 100.000 do 200.000 kuna, kao i smanjenje novčane kazne za nepropisno vođenje evidencije i dokumentacije na najviše 30.000 kuna.Kritikama paketa zakona i prozivanju resornog ministra Josipa Aladrovića zbog neprihvaćanja mišljenja struke prije rasprave pridružio se i saborski Klub SDP-a, čiji su amandmani mahom odbijeni.  


- Predložena reforma je dugoročno štetna, a za ministra Aladrovića ona je samo usputni ekperiment kojeg se više neće sjećati, niti sramiti kada u jednom trenutku ode iz našeg sustava. Država je onoliko socijalna, kvalitetna i civlizirana koliko skrbi o svojim najslabijim članovima društva. To je najbolji opis reforme, istaknula je na konferenciji za novinare Sabina Glasovac, potpredsjednica Kluba zastupnika SDP-a.

Odbijeni i oporbeni amandmani na prijedlog Zakona o zaštiti potrošača


Vladin predstavnik odbio je i sve amandmane koje je oporba podnijela na prijedlog Zakona o zaštiti potrošača te dva zaključka.


Jedan je zaključak Kluba zeleno-lijevog bloka da se potrošački dugovi ne mogu prenijeti, odnosno prodati trećoj strani bez pristanka dužnika, a drugi Kluba socijaldemokrata da se obveže Vlada da napravi analizu rasta cijena živežnih namirnica i energenta i iskoristi mehanizme za obuzdavanje rasta.


- Nezamislivo je da itko u zemlji, pa čak i HDZ, može stajati iza prakse utjerivanja dugova prema građanima, ustvrdila je Sandra Benčić (KLZ) i pozvala na zaštitu građana od agencija za naplatu potraživanja.


- Stotine tisuća građana svakodnevno živi pod takvim prijetnjama pa se može reći da su to mafijaške prijetnje, upozorila je Raukar Gamulin (KLZ).


Reagirao je i Domagoj Hajduković (Klub socijaldemokrata) rekavši kako "Vlada prati cijene i ne radi ništa, ili ne čini dovoljno" . 


Ni amandmani na zakon o linijskom pomorskom prometu nisu prošli 


Vladin  predstavnik nije prihvatio ni amandmane oporbe na zakon o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom pometu, među kojima i onaj Kluba socijaldemokrata da državni dužnosnici koji imaju prebivalište na otocima ne trebaju imati povlašteni prijevoz u slobodno vrijeme .


- Dužnosnicima su plaćeni svi troškovi putovanja u svrhu obnašanja dužnosti, a vi kažete kako je nužno da pravo na povlaštenu kartu imaju i kada privatno putuju, negodovala je Katica Glamuzina navodeći kao primjer Zvonimira Frku-Petešića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!