Glasovac traži sankcioniranje seksističkih ispada zastupnika

14.07.2022.

13:42

Autor: M.M./HRT/Hina

Sabina Glasovac

Sabina Glasovac

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Potpredsjednica Sabora Sabina Glasovac (SDP) zatražila je u četvrtak od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da sazove hitnu sjednicu Predsjedništva kako bi se raspravili i sankcionirali recentni seksistički ispadi pojedinih zastupnika prema kolegicama u Saboru.

Glasovac je u dopisu šefu parlamenta navela da je riječ o neprihvatljivim konkretnim recentnim istupima zastupnika Domovinskog pokreta Ante Prkačina i nezavisnog Hrvoja Zekanovića.

- U svojim istupima su divljački verbalno napali zastupnice Zeleno-lijevog bloka Uršu Raukar Gamulin i Sandru Benčić te gradonačelnicu Siska Kristinu Ikić Baniček. Oba verbalna napada bila su izrazito obilježena seksističkim pristupom i uvredama čija je osnova bila upravo u rodnoj pripadnosti gospođa Raukar Gamulin, Benčić i Ikić Baniček, istaknula je Glasovac.

Ocijenila je da je reakcija predsjedavajućih plenarnom sjednicom bila mlaka, neprimjerena i duboko pogrešna, s obzirom na to da su HDZ-ovi potpredsjednici Sabora Željko Reiner i Ante Sanader dopustili da se takav govor nastavi, a izrečena opomena bila je upućena ne samo zastupnicima Prkačinu i Zekanoviću, nego i žrtvama njihovih brutalnih ispada.

- Predlažem da se na sjednici Predsjedništva striktno i nedvosmisleno utvrdi da se u ovakvim situacijama primjenjuje članak 240. stavak 4. Poslovnika Hrvatskoga sabora koji glasi: Opomena s oduzimanjem riječi izreći će se zastupniku i kada poziva na nasilje ili mržnju, odnosno kada vrijeđa hrvatski narod, vjerske, nacionalne i druge zajednice, spolne, rodne i druge skupine te strane države i međunarodne organizacije i njihove predstavnike, navela je Glasovac.

- Jučer nakon što je Zekanović imao čitav niz primjedbi oko toga koliko sam pristojno ili ne u kojem dijelu tijela obučena i nakon što je rekao da ne zna jesam li kolega ili kolegica, tražili smo da ga se kazni s oduzimanjem riječi. Kolegica Katarina Peović se pozvala na Članak 240 Poslovnika koji kod grubog vrijeđanja i diskriminacije traži oduzimanje riječi i udaljavanje sa sjednice. To se ponovno nije dogodilo. Nije problem samo u zastupnicima koji to iznose. Problem je u predsjedateljima sjednice, koji to toleriraju, rekla je Sandra Benčić, saborska zastupnica zeleno-lijevog bloka.

- Kad ponestane argumenata, tema i ideja o kojima bi trebali pričati onda se neki zastupnici uhvate osobnog izgleda. Zato smo reagirali i nadam se da će to ući u poslovnik da se takve stvari automatski sankcioniraju, rekla je Marijana Puljak, saborska zastupnica Centra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!