13:00 / 12.05.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

Glasovac: Vlada je pala na ispitu zrelosti i odgovornosti

-

-

Foto: - / -

Zastupnica SDP-a Sabina Glasovac kaže da je Vlada pala na ispitu mjera za obrazovanje. Izrazila je nadu da otvaranje škola nije stvaranje privida normalizacije stanja kao uvod u izbore.
Zastupnica SDP-a Sabina Glasovac kaže da je Vlada pala na ispitu mjera za obrazovanje. Izrazila je nadu da otvaranje škola nije stvaranje privida normalizacije stanja kao uvod u izbore. Ogromnom greškom smatra "naprasit, nepripremljen projekt povratka djece u škole".

- Pokušaj Vlade da preuzme zasluge za sve ono što je dobro u ovoj krizi, a prebaci odgovornost za sve loše je propao. Činjenica da je manje od dva posto roditelja poslalo djecu u škole govori da roditelji nemaju povjerenja u to da Vlada može jamčiti sigurnost, kvalitetno obrazovanje i normalizaciju stanja u školama za njihovu djecu, poručila je Glasovac na konferenciji za novinare.

- Kada bi se uspješnost ove mjere mjerila na ispitu, prolaznost od dva posto značila bi pad, to nije ni za ocjenu dovoljan, ustvrdila je. Vlada i osovina Plenković-Divjak pali su na ispitu zrelosti i odgovornosti prema učenicima i roditeljima. Jedino što su uspjeli u ova dva tjedna je izbezumiti roditelje, sluditi maturante, izignorirati ravnatelje, osnivače, psihologe, pedagoge, učenike i roditelje prilikom donošenja odluka, kritizirala je SDP-ova zastupnica.

Izrazila je nadu da plan ove Vlade nije pošto-poto, na brzinu otvarati škole i provoditi maturu da bi se stvorio privid normalizacije stanja i da bi to bio uvod u izbore.

- Iskreno se nadam da djeca nisu oružje i poligon na kojemu želimo fiktivno prikazivati kako je sve u redu, a ništa nije u redu, da bi se sutra moglo reći- ako se otvaraju gospodarstvo i škole nema razloga da ne idemo na što ranije izbore, istaknula je.

Smatra da nema nikakve logike osim HDZ-ove da se na maturu i izbore može, ali svugdje drugdje osoba koja je u samoizolaciji ne može i očito je riječ o HDZ-ovom predizbornom manevru.

- Napravljena je ogromna pogreška prilikom naprasitog, nepripremljenoga projekta povratka djece u škole i osiguravanja normalizacije obrazovnoga sustava koji se na kraju sveo na pokušaj čuvanja djece i sada kontrolu štete, zaključila je Glasovac.

Njezin stranački kolega Domagoj Hajduković smatra da je otvaranje škola u ovakvoj epidemiološkoj situaciji potpuno pogrešan, nepripremljen i loše objašnjen potez. Vlada se hvali kako sluša struku, ali u ovom slučaju nije slušala ni Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) ni pet župana koji su upozorili na velike probleme ako se otvore škole, dodao je.

- Nijedna škola nema uvjete da zadovolji epidemiološke preporuke Nacionalnoga stožera, a nisu uspjeli uvjeriti ni roditelje da pošalju djecu u školu, smatra Hajduković.

Naveo je podatke SHU-a, prema kojima se u Osječko-baranjskoj županiji na nastavu odazvalo 1,4 posto učenika, u Splitsko-dalmatinskoj 0,8 posto, u Koprivničko-križevačkoj 0,1 posto, u Varaždinskoj županiji 0,54 posto, prosjek Hrvatske je 1,77 posto učenika, dok u Zagrebu, kojega je pogodio potres, 23 školska objekta nisu upotrebljiva.

- Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak kaže da su roditelji odgovorni i oni moraju odlučiti žele li slati djecu u školu ili ne i riječ je o izlaganju djece nepotrebnom riziku. Osnovnoškolsko obrazovanje u Hrvatskoj je obavezno pa u školu idu ili svi ili nitko, a ovako je samo napravljen još veći kaos, upozorio je Hajduković.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!