09:39 / 23.04.2021.

Autor: I.B./Poligraf/HRT

Glasovac: Zdravstveni sustav u kaosu koji nije od jučer

Poligraf

Poligraf

Foto: HTV / HRT

U Saboru će sljedeći tjedan biti zanimljivo. Oporba prikuplja potpise za opoziv ministra Beroša. Mogu li prikupiti dovoljno ruku ili samo otvaraju raspravu o stanju u zdravstvu? Zašto su ministru dali par dana da sam donese odluku o povlačenju s funkcije? Zbog čega dio oporbe neće potpisati inicijativu za opoziv? Kada bi saborska rasprava o ministru mogla doći na dnevni red? Zašto iz Domovinskog pokreta najavljuju kaznenu prijavu protiv ministra zdravstva? O tome, ali i o prijedlogu izmijene Kaznenog zakona, koja bi donijela zabranu ustaškog pozdrava Za dom spremni, razgovarala je u Poligrafu sa saborskim zastupnicima Ivanom Ćelićem (HDZ), Sabinom Glasovac (SDP), Sandrom Benčić (platforma Možemo) i Danielom Spajićem (Domovinski pokret) Jasmina Popović.

- Sljedeći sastanak opozicije koja se usuglasila oko inicijative da je prije svega potrebno u Saboru raspravljati o jednom dijelu funkcioniranja Vlade, u ovom slučaju tu je riječ o ministarstvu zdravstva. To će se dogoditi u srijedu. Ono što mi želimo je da netko preuzme odgovornost za kaos koji se događa u sustavu zdravstva. Koji nije od jučer. Nema nikakve vizije reforme zdravstvenog sustava koji je možda i najzahtjevniji sustav u ovom trenutku. Ne vide se nikakvi pravci po kojima bi trebale ići te reforme. Upravo iz toga razloga događa se to da nemamo jasni plan sanacije dugova prema veledrogerijama, niti nekakvog novog sustava funkcioniranja, ali i financiranja zdravstvenog sustava. Drugo, kaos koji je uzrokovan kupnjom, što nije tolika krivica ni ministra Beroša ni premijera Plenkovića koji je samo slijedio liniju EU-a na poslušni način, problem s distribucijom cjepiva. Nefunkcioniranje platforme za prijavu cijepljenja, cijepljenje preko veze, čemu smo već svjedočili. Treće, no ne i manje važno - ozbiljne sumnje da novac koji je vjerojatno trebao biti usmjeren pacijentima i bolnicama, išao u neke krive džepove pa su tako cvjećari preko noći postajali vrsni informatičari i opskrbljivali su Ministarstvo zdravstva. To su samo tri razloga, ali ključna, zbog kojih tražimo da premijer povuče određeni potez i traži odgovornost ministra Beroša. Ako on to ne želi onda je jasno da je i on dio te priča. Pitanje je samo do kad će dozvoljavati da ministar Beroš ne čini ništa, a i to malo što čini je pogrešno, istaknula je Glasovac.

- Danas ću poslije vaše emisije osobno podnijeti kaznenu prijavu. Inicijativu neću potpisati nikome do lokalnih izbora jer smatram da je to su to predizborni trikovi. Svakako sam za smjenu ministra Beroša, ali ne samo za smjenu nego on mora odgovarati za sve svoje postupke dok je ministar. To što oni rade u ministarstvu, ne samo zdravstva, je jedna velika katastrofa. To je ekonomski genocid nad vlastitim narodom. Nažalost to je istina. Samo da ministar Beroš ode i mi smo riješili problem, smatra Spajić. 


- Ono što mi kao oporba kontinuirano radimo je da smo još na jesen podnijeli inicijativu prvo za interpelaciju u radu Vlade u pitanjima upravljanja Covid krizom. Tamo smo naveli da ministar Beroš ne upravlja samostalno krizom, već to radi premijer Plenković. No formalna odgovornost je na ministru Berošu pa smo već tada tražili njegovu ostavku zbog onog "drugog vala" na koji nismo bili spremni pa smo imali gotovo potpuni kolaps zdravstvenog sustava. Pokušavam stalno naglasiti, da ministar Beroš nikad nije bio ministar zdravstva, niti 10 minuta. Sve odluke donosi premijer Plenković na način da je prošlo proljeće zaustavljeno širenje virusa on je preuzeo sve zasluge, a sada sve promašaje koje imamo od ljeta će prebaciti na Beroša. Ono što će se sada dogoditi je da će ga zdušno braniti pred Saborom, a onda će ga se za mjesec, dva - kada bude podoban politički moment - elegantno riješiti. To nije ništa neobično za premijera Plenkovića. Ono što me zapravo brine je njegov model vladanja gdje ne želi najsposobnije staviti na ministarska mjesta da upravljaju svojim resorima, jer mu nije cilj da netko od njih iskoči i bude uspješan nego mu je cilj izgraditi svoj imidž i svoj politički profil, a to plaćamo na kraju mi građani. Njemu su ministri, nažalost, potrošna roba, istaknula je Benčić.

- Ja bih čitavu ovu priču oko ministra Beroša stavio u kontekst nadolazećih lokalnih izbora. Od jedne tematske sjednice koja je govorila o dugovima i problemima u zdravstvu, na kojoj su sudjelovala dva ministra, čelnici iz Udruge poslodavaca, koja je po mišljenju i oporbenih i pozicionih zastupnika, članova tog odbora, bila jedna od najboljih sjednica koja je nakon toga ispala kao nekakva situacija vezana za odgode najavljenih zdravstvenih reformi, otišla u drugom smjeru, to oporba pokušava vješto iskoristiti tražeći opoziv ministra Beroša. Kolegica Benčić je sve jako lijepo objasnila. zapravo njima je temeljni problem čovjek koji je u ovom trenutku vodi Vladu RH - gospodin Plenković. Ministar Beroš uživa povjerenje premijera Plenkovića i po meni nema nikakvog razloga da se razmišlja o njegovoj smjeni. Upravljanje krizom u vrijeme globalne pandemije Covida-19, kao osoba koja dolazi iz zdravstvenog sustava u kojem svakodnevno radi - mogu reći da ako kumulativno gledamo situaciju i parametre koji su vezane za pandemiju i sa zdravstvene, gospodarske i političke Hrvatska dosta dobro upravlja postojećom situacijom. Vidjeli smo da se u početku propitivalo o nedostatku zaštitne opreme kada nitko nije imao opremu. Nakon toga više nitko nije propitkivao jer je Vlada RH osigurala da sve zdravstvene ustanove imaju dovoljno zaštitne opreme. Nakon toga je bilo isticano pitanje testiranja. Kolegica Glasovac je isticala primjer Slovačke koja je u prvom koraku iskoristila 75 milijuna eura za brze antigenske testove, na koje se odazvala gotovo polovica stanovništva Slovačke . Nisu imali nikakve značajne rezultate. Hrvatska se opredijelila za određeni sustav testiranja po preporukama struke. Došli smo do cjepiva, problematizira se cjepivo. U svibnju će svaki tjedan u Rh dolaziti 200.000 doza cjepiva, a u lipnju 230.000 tjedno. Uloga Vlade je da osigura dovoljne količine cjepiva i ona je to učinila. Do kraja lipnja to će biti 3 milijuna i 100.000 doza cjepiva. Dodatnih milijun i 200.000 doza cjepiva Pfeizera koji je najmanje sporan, sad je na Županijskim zavodima za javno zdravstvo da osiguraju punktove za masovno procjepljivanje. Vjerujte mi da neće biti nimalo lako potrošiti sve te doze i ovdje kao zdravstveni radnik pozivam sve, posebno naše sugrađanke i sugrađane koji su stariji od 65 i imaju zdravstvene probleme koji se mogu prijaviti preko platforme CijepiSe koja je funkcionalna i preko obiteljskih liječnika. Dakle, svi problemi koji se događaju vezano za epidemiju ne događaju se samo u RH. Mi nemamo lockdowna, nemamo policijski sat. Restorani u Francuskoj zatvoreni su 6 mjeseci i upravljanje krizom je više nego učinkovito bez obzira na sinusoide i pojavnosti većeg broj novozaraženih slučajeva. Tu je važno bez obzira na cijepljenje da ljudi poštuju epidemiološke mjere, da ih se pridržavaju jer ćemo na taj način upravljati postojećom krizom, istaknuo je Ćelić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!