09:53 / 25.10.2019.

Autor: HRT

Glavak i Hajduković o "iznajmljivanju Sabora"

-

-

Foto: - / -

Govoreći o "iznajmljivanju Sabora", Glavak je kazala da je riječ o sjajnoj stvari, a Hajduković da ovakva praksa, što se tiče europskih socijalista, ne postoji.
Na dnevnom redu današnjeg zasjedanja Hrvatskog sabora bit će i izvješće o radu Odbora za europske poslove.

Sunčana Glavak, saborska zastupnica HDZ-a, izjavila je da je Odbor za europske poslove potpuno opravdao svoje postojanje.

- Za vrijeme predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, Odbor za europske poslove imat će pet međunarodnih konferencija, dodala je. 

Domagoj Hajduković, potpredsjednik saborskog Odbora za europske poslove, naglasio je i da je Odbor za vrijeme dok se Hrvatska pripremala za članstvo Europske unije, predano radio. 

- Važnost Odbora bit će i veća kad se uzme u obzir parlamentarna dimenzija predstojećeg predsjedanja Hrvatske. Predsjedništvo Sabora i Odbor koordinirat će tu priču što se tiče parlamenata.

Govoreći o "iznajmljivanju Sabora", Glavak je kazala da se radi o sjajnoj stvari.

- Oko 2000 delegata doći će na izborni kongres Europske pučke stranke i vidjeti ovu sjajnu zgradu. To neće biti prvi parlament gdje će delegati EPP-a biti, takva praksa je uobičajena. Mislim da na to možemo biti ponosni. Nije bilo ovakva velikog političkog skupa od osamostaljenja RH, istaknula je i dodala da će kongres trajati od 19. do 21. studenog.

Hajduković tvrdi da ovakva praksa, što se tiče europskih socijalista, ne postoji.

- Svi naši politički skupovi događaju se na primjerenijim mjestima - kongresni centri. Praksa je da delegacije posjete parlament, ali mislim da je ovo neprimjereno iako može biti sve po zakonu.  Poruka koja se šalje, kriva je. Što je sljedeće, upitao je.

Govoreći o europskim prioritetima za vrijeme hrvatskog predsjedanja, Glavak je pojasnila da će proširenje biti jedno od tema, ali i sigurnost, rad i zapošljavanje.

- Vrlo važno je donošenje sedmogodišnjeg financijskog okvira za buduće razdoblje, proračun EU-a. Nije uobičajeno očekivati naš napredak za pristupanje schengenskom prostoru za vrijeme dok traje predsjedanje. 

Kazala je i da Hrvatska nema postmonitoring za razliku od Rumunjske i Bugarske.

Hajduković kaže da je na Vladi da uvjeri članice Schengena da podrže stajalište Europske komisije te da je ovo sad političko pitanje, a ne više infrastrukturno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!